Objavljeno: 02/05/2015

Grubišnopoljski branitelji na proslavi Bljeska u Okučanima - prvi puta !

Prvi puta su nas pozvali kao sudionike Bljeska, u kojem je naša postrojba sudjelovala u proboju prve crte bojišnice-kazao V. Truhlaž, predsjednik 'Bilogore '91'

/slika/vijesti/2015/2015_04/2015_04_664_x_495/150501_branitelji.jpg

Hrvatska je jučer obilježila 20. obljetnicu početka Vojno-redarstvene akcije "Bljesak" kojom su Hrvatska vojska i pripadnici specijalne policije, napadajući južni i središnji dio zapadno-slavonskog okupiranog teritorija iz smjera Novske i Nove Gradiške nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobodili zapadnu Slavoniju. Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca su u manje od trideset dva sata oslobodile 500 četvornih kilometara teritorija i  uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U akciji oslobađanja zapadne Slavonije, u kojoj su poginula 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena, sudjelovali su i grubišnopoljski branitelji i to u proboju prve crte bojišnice kao jedina pričuvna postrojba.
Na svečanosti u Okučanima bili su i predstavnici grubišnopoljskih branitelja. No,prvi puta u proteklih dvadeset godina.-Prvi puta ove godine su nas iz Okučana pozvali kao sudionike operacije Bljesak u kojoj je naša postrojba sudjelovala u proboju prve crte bojišnice. Bili smo jedina postrojba od pričuve koja je i dobila borbeni zadatak i jedina od pričuve koja ga je uspjela i odraditi !- kazao je predsjednik Udruge Bilogora '91 Vladimir Truhlaž u programu Radija Grubišnoga Polja. Dodao je da je pozvano izaslanstvo, odnosno zapovjedništvo tadašnje 3. pješačke bojne 52. pukovnije. Truhlaž ističe da su tijekom Bljeska ranjena trojica pripadnika 3. pješačke bojne 52. pukovnije.(RGP; foto: V. Truhlaž)