Objavljeno: 14/08/2018

Ivanovo Selo - mjesto s najviše roda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

U okviru ovogodišnjega brojanja utvrđeno je čak 18 gnijezda na području I. Sela

/slika/vijesti/2018/2018_08/2018_08_664_x_495/180814_rode.jpg

Već godinama s proljeća u Hrvatskoj se prati hoće li se rode vratiti u svoja gnijezda, a posebno popularni Malena i Klepetana. No, imamo se i mi čime pohvaliti. Naime, dok je županijski rekorder s najvećim brojem ovih vjesnika proljeća do sada bilo selo Siščani, ove godine titulu je preuzelo Ivanovo Selo ! U njemu su se rode ugnijezdile u 18 gnijezda, a u Siščanima u tri manje.-Evo dogodilo se iznenađenje i nismo ni mi bili svjesni dok nismo napravili rezultate naših monitoringa. Inače svake godine obilazimo sva gnijezda u našoj županiji. Primijetili smo da se u Ivanovu Selu rode isključivo gnijezde na električnim stupovima-kaže ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije Spomenka Mlinarić.
Zanimalo nas je što rode privlači u određena područja ili konkretno Ivanovo Selo?-Logično je zaključiti da idu gdje ima dovoljno hrane, odnosno vodenih površina, ali nije ni čudno jer Grubišno Polje ima čak dva velika područja ekološke mreže, koje su zapravo ciljne vrste za ptice i još ima tri – četiri područja za zaštićene vrste i staništa, znači ekološki jako značajno područje. Tu su i ribnjaci Končanica, pogotovo za ptice močvarice koje su ugrožene vrste u cijelom svijetu, ne samo kod nas. Primijetili smo da rode najčešće rade gnijezda na nekim raskrižjima gdje ima dosta prometa. Pretpostavlja se da je razlog očuvanje svojih gnijezda i jaja. Znači i sama briga protiv neprijatelja jer bolje je gdje ima više života i ljudi-kaže ravnateljica za Radio Grubišno Polje.
Ne sumnjamo da ćemo i u budućnosti pratiti povećanje njihova broja na našem području jer je poznato da se odrasle rode vraćaju u isto gnijezdo.–A i mladunčad se u krugu 20 kilometra oko svog roditeljskog doma vraćaju i rade svoj dom-zaključuje Spomenka Mlinarić. (RGP)