Objavljeno: 07/05/2015

NASTAVLJENA OBNOVA
Dok se čeka novac ministarstva, računa se na pomoć vjernika

Obnova kapele Gospe Lurdske u župnoj crkvi sv. Josipa stoji 187 000 kuna, a radovi bi trebali trajati dva do tri mjeseca

/slika/vijesti/2015/2015_05/2015_05_664_x_495/150507_obnova_crkve.jpg

Početkom ovoga tjedna nastavljeni su radovi na uređenju zidova kapele Gospe Lurdske u župnoj crkvi sv. Josipa u Grubišnom Polju. Nastavak je to uređenja unutrašnjosti crkve ukupno procijenjenog na oko milijun kuna. Uređenje kapele, pak, vrijedno je 187 000 kuna, a pod paskom Konzervatorskoga zavoda iz Bjelovara provode ga restauratori i konzervatori obrta Dok art za restauriranje umjetnina.
Andrej Dokić, diplomirani restaurator i konzervator, suvlasnik obrta, pojasnio što se trenutno radi.-Provodi se čišćenje i odmašćivanje zidova, odnosno prljavoga oslika. Dolazimo do čiste boje, konzerviramo ju kako bi ostala na mjestu te ju retuširamo. Naš posao je dovesti do stanja kakvo je nekada bilo, s tim da moramo ostaviti patinu, jer riječ je o osliku starom stotinu godina-navodi Dokić.
Kako postoje dijelovi koji su vremenom, ali i ljudskom rukom podosta uništeni, temeljem istražnih radova došlo se do određenih tragova koji upućuju na izvorno stanje. No, i dalje su dobrodošle stare fotografije kapele iz prve polovice prošloga stoljeća, koje pojedini građani možebitno imaju u svojim domovima, koje bi ukazale na detalje.
Igor Borić, Dokićev radni i profesionalni kolega pojašnjava kako su trenutno poduzimaju potrebne predradnje. One nestručnom oku neće otkriti veliki napredak u obnovi.-Predradnje poput uzimanja šablona za rekonstrukciju dijelova koji nedostaju, sanacije 'šliceva' napravljenih prilikom provođenja struje. Ima dijelova zidova koji su prilikom isoljavanja u potpunosti propali pa je potrebna rekonstrukcija-pojašnjava Borić.
Radovi bi trebali trajati dva do tri mjeseca u kontinuitetu, no hoće li tako i biti ovisit će o raspoloživom novcu.-Situacija je teška. Zamoli smo ljude da se koliko mogu uključe, jer ćemo jedino da taj način moći nešto više napraviti. Nažalost, informacije iz Ministarstva kulture govore da je odobreno 100 000 kuna za crkvu. Pravo je pitanje kada će taj novac pristići: za mjesec, tri mjeseca ili kao što je bilo lani krajem godine-kazao je za Radio Grubišno Polje grubišnopoljski župnik, preč. Većeslav Magić. Župnik navodi kako će dio novca donirati Grad Grubišno Polje, a dio, oko tridesetak tisuća kuna su do sada uplatili vjernici. (RGP)