Objavljeno: 04/04/2020

Od ponedjeljka samo e-propusnice, prepoznavat će i kršenje samoizolacije

Nove e-Propusnice trajat će maksimalno 14 dana, a ne kao do sada 30 dana, pojašnjava Zlatko Pavičić, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Grubišnoga Polja

/slika/vijesti/2020/2020_04/2020_04_664_x_495/200404_pavicic_propusnice.jpg

Sve fizičke propusnice dosad izdane za napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka vrijedit će do nedjelje 5. travnja u ponoć, a nakon toga vrijedit će isključivo e-Propusnice koje je Ministarstvo uprave osmislilo kako bi rasteretilo stožere Civilne zaštite na terenu. Od ponedjeljka, 6. travnja izdavat će se samo e-Propusnice. Sustav e-Propusnica građanima omogućuje da zahtjev za izdavanje propusnica upute poslodavcu, izabranom liječniku obiteljske medicine i nadležnom stožeru civilne zaštite, a poljoprivrednici savjetodavnoj službi, ovisno o potrebi.  Zlatko Pavičić, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Grubišnoga Polja objasnio je na koja tri načina možete dobiti e-Propusnicu.
Prvi je putem internetske stranice https://epropusnice.gov.hr na kojoj nudi vam se nudi pet mogućnosti, ali samo je jedna za građane koji žele da im se izda e-propusnica. Za korištenje sustava e-građani potrebno je biti registriran, odnosno imati aplikaciju mTOKEN na mobitelu ili ePASS koji sadrži korisničko ime i lozinku, a moguće je i korištenje drugih prihvatljivih vjerodajnica aplikacija poslovnih banaka, ID Hrvatskog Telekoma, Srca, edu kanala, CARNET-a, elektroničke osobne iskaznice... nakon što popunite zahtjev, vaša propusnica vidljiva je u PDF formatu i vrlo brzo zahtjev e-mailom stiže onomu komu je upućen, npr. Stožeru koji u kratkom vremenu obrađuje zahtjev i propusnicu vraća na vašu e-mail adresu. E propusnicu nije potrebno isprintati već je možete imati na svom mobitelu u bilo kojem obliku, koju ćete pokazati na kontrolnom punktu. Oni građani koji nemaju ništa od navedenoga, mogu otići u Finu i zatražiti korisničko ime i zaporku da mogu ući u sustav e-Propusnica. Drugi način podnošenja zahtjeva je putem e-maila propusnicagp@gmail.com. Na stranicama Grada Grubišnoga Polja možete pronaći obrazac zahtjeva koji ispunite i pošaljete na navedenu e-mail adresu. Članovi gradskog Sožera će umjesto vas ispuniti e -Propusnicu i na vašu e- mail adresu vratiti digitalnu propusnicu s bar kodom. Treći način je za one koji nemaju tehnoloških mogućnosti za prva dva načina,  a to je osobni dolazak u gradsku upravu kao i do sada.
Nove e-Propusnice trajat će maksimalno 14 dana, a ne kao do sada 30 dana. Sustav će prepoznati sve nepravilnosti uključujući I kršenje samoizolacije. Kada osobama  mjera samoizolacije završi, važno je nazvati svog liječnika opće prakse koji će u sustavu označiti prestanak samoizolacije.
Poslovni subjekti i dalje sami sebi izdaju e-Propusnice, uz jedan ograničavajući faktor, a to je da e- Propusnicu mogu izdati sebi kao direktoru tvrtke i zaposlenoj osobi. Poljoprivrednici se i dalje javljaju djelatnicima bivše Savjetodavne službe. Iznimka su osobe koje nemaju OPG a imaju npr. voćnjak izvan Grada Grubišnoga Polja. Oni se mogu javiti gradskom Stožeru koji će im na jedan od ova tri načina izdati propusnicu. Liječnici kao i do sada izdaju propusnice svojim pacijentima. Novost je da uz osobu kojoj je potrebno liječenje, mogu navesti i osobu koja će ih voziti, a koja ne mora biti iz obitelji, pojasnio je Zlatko Pavičić koji poziva sve građane koji imaju nejasnoća da se s upitima jave na facebook profil Zlatko Grubišno Polje ili telefon Radija Grubišnoga Polja 043 485 127.