Objavljeno: 08/04/2015

Od prvoga dana donirano vozilo je među prvima na intervencijama

Mitsuhiko Shinomiya, savjetnik u japanskom veleposlanstvu u Zagrebu, zadovoljan što je 37 000 eura vrijedna donacija Vlade Japana pronašla svoju svrhu

/slika/vijesti/2015/2015_04/2015_04_664_x_495/150408_japanski_savjetnik.jpg

-Otkada smo ga dobili, vozilo je neprestano u upotrebi, tako da je donacija u potpunosti pokazala svoju veliku svrhu, zbog čega smo iznimno zahvalni Vladi Japana-kazao je to Vladimir Truhlaž, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada na današnjem susretu s Mitsuhikom Shinomiyamom, savjetnikom u japanskom veleposlanstvu u Zagrebu. Naime, M. Shinomiya posljednjih dana obilazi mjesta u Hrvatskoj u kojima je Vlada njegove zemlje ostvarila donacije, poput one u Grubišnom Polju.
Podsjetimo, japanska vlada je još u ožujku 2011. godine odobrila donaciju od 37 tisuća eura za kupnju manjeg navalnog vozila za potrebe grubišnopoljskoga DVD-a. Iako je njihovu zemlju to vrijeme pogodila katastrofa razornog tsunamija, Vlada Japana je održala riječ i donirala novac, te je ključeve vozila u prosincu 2012. godine Vatrogasnoj zajednici uručio japanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Masaru Tsuji.
Od tada je vozilo našlo svoju svrhu na području grada. Prvo je na svim vatrogasnim intervencijama, bilo je i na ispomoći poplavom pogođenim područjima prošle godine u Slavoniji, dok je sada redovito i na osiguranju dodatnih istražnih radova na plinskim bušotinama nedaleko Grubišnoga Polja. Savjetnik Mitsuhiko Shinomiya jako je zadovoljan svime što je čuo o upotrebi vozila, te je očito da je ono pronašlo svoju svrhu zbog koje je i darovano.
Valja reći da Vlada Japana od 1998. godine provodi program humanitarnih donacija za temeljene ljudske potrebe u Hrvatskoj i u njegovu okviru kroz 96 projekata donirala pet milijuna eura. Povod tomu je čisto altruističke i filantropske prirode. Naime, Shinomiya pojašnjava da je i Japan nakon razaranja u II. Svjetskom ratu dobio pomoć mnogih država.-Sada, zauzvrat tomu, želimo pružiti svoj prilog, pomoć i potporu u razvoju drugih država, posebice Hrvatske i regije. Nakon krize u bivšoj Jugoslaviji. Žudimo dati potpore u obnovi i ponovnom razvoju država kako bi se postigla stabilnost regije-kazao je savjetnik Shinomiya.
Domaćin japanskomu gostu uz V. Truhlaža, zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Darka Novotnija i djelatnika Upravnoga odjela za komunalne djelatnosti Branka Kašića, bio je i zamjenik gradonačelnika Dalibor Jurina, koji je također i u ime Grada Grubišnoga Polja zahvalio Vladi Japana na vrijednoj donaciji. Pritom je naglasio da je u najtežim trenucima ta zemlja pokazala svoju veliku organiziranost i veliko srce kojima se valja diviti i od kojih valja učiti.(RGP)