Objavljeno: 04/06/2020

Potpisani ugovori za izgradnje vodovoda i odvodnje vrijedni 23,4 milijuna kuna

U nazočnosti ministra Tomislava Ćorića ugovore su s direktorom Hrvatskih voda Z. Đurokovića potpisali čelnici isporučitelja vodnih usluga G. Polja, Bereka i Štefanja

/slika/vijesti/2020/2020_06/2020_06_664_x_495/200604_coric_ugovori.jpg

U četvrtak su u Gradskoj vijećnici u Grubišnom Polju potpisani Ugovori izgradnje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje na području Bjelovarsko – bilogorske županije. Kako je i najavljeno potpisana su tri ugovora koji obuhvaćaju radove na području Grubišnoga Polja, Bereka i Štefanja. Kako je rekao gradonačelnik Mađeruh, strategija našega grada temelji se na našim prirodnim resursima i energetici, te da je cilj da budemo energetski neovisan grad, te da želimo zaštiti naš najvažniji prirodni resurs a to je pitka voda.–Imamo resurse pitke vode u nekoliko bunara i protočnost 90 litara pitke vode u sekundi, dok mi trošimo oko 12 litara. Strategija je i napajanje pitkom vodom magistralnim vodom iz Velikih Zdenaca, na raskrižju triju državnih cesta za općine Dežanovac, Končanica i grad Daruvar. Projektna dokumentacija radi se i za općinu Hercegovac i grad Garešnicu i drago mi je da ćemo našim prirodnim resursima pomoći i susjednim lokalnim upravama- kazao je Mađeruh. Zahvalio je Vladi RH što je gradu omogućila decentralizirana financijska sredstva kojima Grad prati ove projekte. Gradonačelnik je zahvalio i saboskom zastupniku Miri Totgergeliju i dodao:-Projekt izgradnje kanalizacije na cesti Grubišno Polje – Veliki Zdenci dio je zajedničkog projekta kompletnog uređenja pojasa s vodovodom i kanalizacijom te uređenjem cestovnog i pješačkog pojasa, projekta vrijednog 62 milijuna kuna. Projekt bio trebao biti realiziran u slijedeće dvije do tri godine, a financirat će ga Hrvatske vode, Hrvatske ceste i grad Grubišno Polju, sukladno Ugovoru koji je potpisan i sa resornim ministarstvima, koji prepoznaju naš trud i zalaganje.
Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković također je zahvalio  na potpori Vlade, unatoč krizi koja nas je zadesila, ali i pohvalio napore grada koji je napravio sve preduvjete za spajanje kolektorom voda Veliki Zdenci te izgradio pročistač otpadnih voda koji će pročistiti i vode nakon spajanja te time omogućiti očuvanje pitke vode. Vrijednost projekata iznosi 23,4 milijuna kuna bez PDV-a, a Hrvatske vode osigurale su 5,18 milijuna kuna za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje tih područja. Ugovore je potpisao generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković s predstavnicima javnih isporučitelja vodnih usluga, među kojima je bio i Ivica Ahac, direktor Vodovoda Grubišnoga Polja. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je pohvalio napore Grada da svojim građanima omogući dobru komunalnu komunalnu infrastrukturu te  podsjetio je na joj jedan važan projekt u našem gradu.–Mi s Gradom u Ministarstvu idemo i dva koraka dalje, uz ovaj projekt važan je i onaj o izgradnji podzemnog skladišta plina. Prethodnih godina pripremali smo dokumentaciju, a ove godine idemo konkretnim koracima k realizaciji-kazao je T. Ćorić. Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su i saborski zastupnici Miro Totgergeli i Veljko Kajtazi.(foto: MP)