Objavljeno: 31/10/2019

Predstavljena knjiga 'Povijest Grubišnoga Polja'

Autor knjige je dr.sc. Željko Karaula, a nakladnik Zavod za znanstveno istraživački i umjetnički rad u Bjelovaru HAZU-a

/slika/vijesti/2019/2019_10/2019_10_664_x_495/191031_promocija_karaula2.jpg

Preksinoć je u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman predstavljena knjiga Povijest Grubišnoga Polja, autora povjesničara Željka Karaule, objavljena u nakladi Zavoda za znanstveno istraživački i umjetnički rad u Bjelovaru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
To, kako ga je nazvao ravnatelj Zavoda i urednik knjige dr. sc. Vladimir Strugar, kapitalno djelo, donosi cjelovit pregled povijesti našega grada od prapovijesti do danas, temeljen isključivo na činjenicama. Naime, kako je potvrdio autor dr. sc. Željko Karaula, materijal za knjigu pronašao je u arhivima u Zagrebu, Beogradu, Beču i Budimpešti, jednako kao i u brojnim drugim već objavljenim knjigama, časopisima i publikacijama.
Monografija tako na čak 374 stranice donosi opširne informacije o gospodarstvu, obrazovanju, kulturno-umjetničkim društvima, sportskim i drugim udrugama, vjerskom životu i drugim segmentima života na području grada. Sve je pojašnjeno s čak oko 1400 napomena, ilustrirano sa 114 slika, 13 tablica i niz ilustrativnih primjera koje je pripremio akademski slikar i grafičar Krešimir Ivanček.
Glavni urednik monografije je prof. dr. sc. Vladimir Strugar, dok je glavni i odgovorni urednik prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, koji su na preksinoćnjoj promociji govorili o knjizi, jednako kao i prof. dr. sc. Vjenceslav Herout, koji je jedan od recenzenata knjige. S obzirom na to da do sada slične knjige na području grada nije bilo prof. dr. Strugar smatra kako je riječ o velikom pothvatu u kojemu neosporno najveću ulogu ima Grad Grubišno Polje koji je projekt financijski podržao.
Na vrijednom trudu iz kojega je izašlo to kapitalno djelo zahvalio je i čestitao grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh.(RGP)