Objavljeno: 16/01/2015

S tribine poručili: "Ne smijemo si dozvoliti izolaciju od drugih ljudi"

Tribinu i radionicu je u organizaciji Udruge liječenih od PTSP-a BBŽ-a održala prim. dr. sc. Elvira Koić

/slika/vijesti/2015/2015_01/2015_01_664_x_495/150116_ptsp_koic.jpg

Do sada se puno govorilo o problemima osoba koje pate od posttraumatskog stresnog poremećaja, a manje o njihovim bračnim, odnosno životnim partnerima. O tomu se razgovaralo na sinoćnjoj tribini i radionici znakovitoga naziva „Krizna stanja i njihovo razrješenje“ u okviru projekta „Žene, hrvatski branitelji i stradanje u Domovinskom ratu“, koji posljednjih mjeseci provodi Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Bjelovarsko-bilogorske županije. Udruga je u Gradskoj knjižnici „Mato Lovrak“ okupila tridesetak sudionika, većinom supruga oboljelih od PTSP-a, gdje je tribinu i radionicu održala socijalni psihijatrica prim. dr. sc. Elvira Koić. Potvrdila je da supruge nedvojbeno nose veliki teret u suživotu s osobama koje pate od PTSP-a. Najčešći problem u takvim okruženjima je nedostatak komunikacije. S obzirom na težinu svog stanja, dubinu poremećaja i nesposobnost da se koncentriraju na sadržaje oko njih, jer su dominantno okupirani onime što je u njima, kroz određeno vrijeme počinju izbjegavati društvo i komunikaciju. Tako i onu u obitelji.-I oni sami kažu: „Nemojte me pogrešno shvatiti ja jako volim svoju obitelj suprugu i djecu. Ali nemam više sposobnost za radovanje i nekako je najbolje kad sam sam. Volim kad su kraj mene, ali volim kad sam sam“-kaže prim. dr. sc. Koić.
Psihijatrica ističe da je u takvim slučajevima riječ o kriznom stanju, koje nije patološko i ne treba liječenje, ali je stanje u kojemu su iscrpljeni kapaciteti i ideje kako neke stvari rješavati. Izbor je jednostavan.-Ne smijemo si dozvoliti izolaciju od drugih ljudi, već da se malo po malo vraćamo među druge ljude. Doslovno je to nekada bilo na pet-deset minuta-poručuje psihijatrica.
Postoji mogućnost da osobe koje žive s oboljelima od PTSP-a također obole, ali su stoga vrlo važna druženja i razmjena iskustava poput sinoćnjega. Ipak, u svojoj se psihijatrica praksi susrela sa situacijama u kojima je obitelj morala potražiti pomoć.-To su strašne situacije koje u konačnici rezultiraju i pokušajem suicida nekog člana, razvodima brakova. Posljedična su to krizna stanja koje treba rješavati. Stoga je jako dobro ako je ikako moguće u početku ih presjeći-navodi dr. Koić.
Iako situacije iz filmova, gdje u krugu sjedi nekoliko osoba i međusobno dijele svoje probleme djeluju pre-amerikarizirane, doktorica Koić ističe da su takva druženja ipak rutinska praksa dnevnih bolnica i psihoterapijskih ustanova, kao prvi korak psihoterapije u kojemu osoba opisuje kako se osjeća. Stoga je pozvala sve koji smatraju da će im koristiti neka se priključe radionicama za žene večeras u 18 sati i slijedećega tjedna u grubišnopoljskoj knjižnici, koje će voditi magistra socijalne politike Dijana Hodak.(Radio Grubišno Polje)