Objavljeno: 14/09/2020

Svečano i lijepo proslavljeno Marinje 2020.

Događanja su bila uglavnom duhovnoga karaktera, jer su uobičajeni svjetovni i zabavni sadržaji izostali zbog pandemije koronavirusa

/slika/vijesti/2020/2020_09/2020_09_664_x_495/200914_marinje_2020.jpg

Svetim misama i prigodnim programom jučer je završena ovogodišnja proslava Marinja - proštenja župe sv. Josipa, koje se od početka prošloga stoljeća u našemu gradu održava u povodu blagdana Imena Marijina. U odnosu na protekle ovogodišnja je proslava zbog pandemije bila skromnija, ali ipak ništa manje lijepa i svečana. Naime, zbog trenutne situacije izostali su brojni društveni sadržaji poput gostovanja folklornih društava, tradicionalnog koncerta Mariji ususret, ili pak zabavnih sadržaja poput uličnih prodavača i zabavnoga parka pa su događanja uglavnom bila duhovnoga karaktera.
Tako su u petak, na početku trodnevnice, održani župno klanjanje i sveta misa. U subotu na blagdan Imena Marijina pod šatorom u cintoru je održana sveta misa, koju je u koncelebraciji s domaćinom preč. Većeslavom Magićem i ivanovoselskim župnikom Josipom Košćakom predvodio tomašički župnik Kristijan Bogdan. Nakon mise je uslijedila tradicionalna procesija s kipom Djevice Marije grubišnopoljskim ulicama. U nedjelju je središnju svetu misu pod šatorom u cintoru predvodio msgr. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski.
Proslava Marinja završila je jučer prigodnim programom koji su u šatoru izvele grubišnopoljske mažoretkinje i Folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, kojima je ovo bio prvi nastup nakon mjeseci javne neaktivnosti. (Michael Palijan RGP)