Objavljeno: 10/04/2019

U povodu Međunarodnoga dana zdravlja održano predavanje na temu zdravlja i bolesti

U organizaciji UOSIGP predavnje održala neurologinja Dragica Vrabec Matković

/slika/vijesti/2019/2019_04/2019_04_664_x_495/190410_predavanje_neurolog.jpg

Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje je u povodu Međunarodnoga dana zdravlja bila domaćin predavanja na temu zdravlja i bolesti. Predavanje je održala liječnica Dragica Vrabec Matković, neurologinja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice.
U okviru teme predavanja liječnica je u najvećoj mjeri uputila poruke ne o pojedinim bolestima, već o tomu kako se nositi s bolešću, kako i unatoč ograničenjima koja ona može prouzročiti voditi kvalitetan život i naći radost u njemu.
To je usko povezano s liječničinim trenutnim angažmanom jer se kao neurolog u bolnici u Varaždinskim toplicama bavi rehabilitacijom, koja je, kaže, sjajna šansa za život nakon teške bolesti koja sve u trenutnu mijenja. U tom je procesu, ističe liječnica, ponajprije ključna osoba koja se liječi, potom njezina obitelj.-U okviru liječenja bolesti, njezine akutne faze i oporavka osim liječnika koji su bolesnika liječili u akutnim bolnicama važni su neurolozi ako je u pitanju kakva neurološka bolest, stručnjaci iz fizikalne medicine i rehabilitacije, logopedi, radni terapeuti, psiholozi, ali je i velika uloga i socijalnih radnika-ističe dr. Vrabec Matković. Dodaje da i zajednica ima velik značaj posebice u daljnjim fazama nakon liječenja, dok su velika pomoć ljudima i udruge poput Udruge osoba s invaliditetom.
Gošću predavačicu i nazočne sudionike predavanja pozdravio je i dobrodošlicu im izrazio zamjenik gradonačelnika Zlatko Pavičić. (RGP)