Objavljeno: 20/08/2019

Uređenje domova u Velikim Zdencima i Ivanovu Selu

Obnova je omogućena posredstvom Grada Grubišnoga Polja, Saveza Čeha i ureda saborskog zastupnika Vladimira Bileka i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

/slika/vijesti/2019/2019_08/2019_08_664_x_495/190820_dom_obnova.jpg

Posredstvom Saveza Čeha i ureda saborskog zastupnika Vladimira Bileka, financiranjem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te uz potporu Grada Grubišnoga Polja Češkoj besedi Velikih i Malih Zdenaca obnovljene su dvije prostorije u mjesnom domu u Velikim Zdencima. Ta je manjinska udruga temeljem projekta od Ureda za ljudska prava dobila 107 tisuća kuna, od kojih su za obnovu prostorija utrošene 104 tisuće kuna. Skinuta je stara lamperija, uvedena električna instalacija, stavljeni novi podovi, prozorske klupčice. Ovako uređene, prostorije će beseda koristiti za probe plesnih skupina. Lakiranje parketa i bojanje zidova dijela doma financirao je  Grad Grubišno Polje. Vrijednost tih radova koje je izveo obrt Lagundžić je 43.340 kuna. Nedavno su završne radove u domu obišli V. Bilek, predsjednica besede Ana Milić Zapotocky i Branko Kašić iz Gradske uprave.–Sada valja napraviti troškovnike za nagodinu, da se vidi što se još može u potkrovlju urediti, još je dosta neiskorištenog prostora. Treba taj objekt dovesti u normalnu namjenu, glavni problem je krovište nad trgovinom koje nikad nije mijenjano i treba ga zamijeniti-zaključio je Kašić.
A Češki dom u Ivanovu Selu doživljava svoj veći facelifting za koji su najzaslužniji članovi tamošnje Češke besede, koji su promjene inicirali. Naime, Češka beseda je lani putem Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj aplicirala i ostvarila nekoliko projekata koji su potom kandidirani Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Ponajprije je asfaltirano parkiralište oko doma za što je 100 000 kuna osigurao Ured, a preostalih 30 000 kuna Grad Grubišno Polje. Nadalje, na starom je dijelu doma izmijenjena stolarija vrijedna 50 000 kuna, a kako bi smanjili troškove investicije članovi besede i tamošnjeg dobrovoljnog vatrogasnog društva su uklonili staru dotrajalu stolariju. Među projektima koji će zasigurno doprinijeti ljepšem boravku u domu je i klimatizacija prostora. Naime, putem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u domu će biti ugrađena tri klima uređaja, dok bi do kraja godine trebalo biti uvedeno i centralno grijanje vrijedno 130 000 kuna. Predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml-Tuček za Radio Grubišno Polje je pojasnila da češke besede kao vlasnici domova projekte upućuju Savezu Čeha, a njegov savjet za gospodarska pitanja odlučuje što će kada biti kandidirano.