Objavljeno: 23/01/2020

Uskoro novi javni poziv dugo očekivane energetske obnove kuća

Očekuje se da će poziv biti objavljen krajem ožujka ove godine

/slika/vijesti/2020/2020_01/2020_01_664_x_495/200123_energetska_obnova.jpg

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja najavilo je da u proljeće kreću prijave za dugo očekivanu energetsku obnovu obiteljskih kuća. Budući da je nacrt programa na javnom savjetovanju Ministarstvo poziva građane da se do 30. siječnja uključe u raspravu svojim prijedlozima putem portala eSavjetovanja.
Raspisivanje poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća predviđa se već krajem ožujka 2020. godine, a odnosit će se na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje s osnovnim uvjetom da budu zakonito izgrađene odnosno legalizirane. Za programe energetske obnove Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će 142 milijuna kuna. Od iznosa predviđenog za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća 20 posto, odnosno 28,4 milijuna kuna, namijenjeno je financiranju energetske obnove u cijelosti, odnosno u 100 postotnom udjelu i to kuća vlasnici kojih su u opasnosti od takozvanog energetskog siromaštva. S ostalih 80 posto od ukupno predviđenih sredstava za sufinanciranje, tj. 113,6 milijuna kuna, bit će sufinancirana energetska obnova ostalim vlasnicima obiteljskih kuća i to sa stopom od 60 posto, dok će ostatak iznosa ti građani osigurati iz vlastitih izvora.
Detalje možete potražiti i na stranicama Ministarstva, ali i Razvojne agencije AGRO za razvoj grada Grubišnoga Polja koja je također objavila podatke o početku programa. Iako u cijelom postupku najveću ulogu imaju ovlašteni certifikatori, u agenciji ističu da će svim građanima biti na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice. Podsjetimo, tijekom posljednje provedbe takvoga programa na području grada obnovljene su mnoge obiteljske kuće, a s obzirom na tadašnju kategorizaciju područje grada je tada bilo u grupi onih za koje su potpore iznosile čak 80 posto. (RGP)