Objavljeno: 05/05/2015

VATROGASCI
Svetom misom u župnoj crkvi proslavili blagdan svojega zaštitnika sv. Florijana

Vatrogascima je čestitke u povodu dana njihova zaštitnika uputio i grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

/slika/vijesti/2015/2015_05/2015_05_664_x_495/150505_sveti_florijan.jpg

Svetom misom za sve preminule i žive vatrogasce, koju je u župnoj crkvi sv. Josipa predvodio preč. Većeslav Magić, jučer su pripadnici Vatrogasne zajednice grada i gradskih dobrovoljnih vatrogasnih društava obilježili blagdan svetoga Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Vatrogascima je čestitke u povodu blagdana njihova zaštitnika, te puno sreće u daljnjem radu, poželio gradonačelnik Zlatko Mađeruh, naglasivši pritom da su nezamjenjiva sastavnica gradske sredine kakvo je Grubišno Polje.-Grad je sjecište triju državnih cesta kojima se često prevoze opasni tereti, događaju se prometne nesreće, a u posljednje vrijeme pružaju osiguranje na dvjema bušotinama plina u Gornjoj Rašenici i Maloj Barni, gdje se provode dodatni istražni radovi-rekao je gradonačelnik.
Vatrogasci su jednostavno potreba i pružaju sigurnost i ton života društvo, zaključio je gradonačelnik. Poprilično zaspalo vatrogastvo početkom Domovinskoga rata je kao i danas bilo na dobrovoljnoj bazi, a okosnica su bili uglavnom stariji članovi, jer su mlađi bili u ratu. -DVD Grubišnoga Polja je izlazilo na svaki požar bez obzira na minobacačke napade, na raketiranje avionom-navodi Vladimir Truhlaž, predsjednik Vatrogasne zajednice grada.
Sredinom 90.-ih prošloga stoljeća zapošljava se profesionalni tajnik i serviser aparata Ivica Sokolić, pa se zaradom servisa podižu vatrogasna društva, od matičnoga u Grubišnom Polju do ostalih, kojih je danas deset aktivno.-Kada je u pitanju financiranje DVD-a, ono je u početku bilo oslonjeno samo na zaradu servisa, tijekom godina je ustrojeno financiranje lokalne samouprave. Kada su bila osigurana sredstava krenulo se u nabavku vatrogasne oprema, odnosno obnovu postojeće u pojedinom vatrogasnom društvu.-ističe V. Truhlaž.
Grubišnopoljski je DVD, u okviru kojega već nekoliko godina uspješno djeluje interventna postrojba, je najopremljenije društvo s nekoliko navalnih vozila, u Velikim Zdencima je nabavljen kamion, a plan za ovu godinu je da se nabavi vozilo za DVD Ivanova Sela, zaključuje Truhlaž.(RGP)