Objavljeno: 29/04/2021

Na red došlo uređenje zidova na koru crkve sv. Josipa

Restauratori kažu kako su zidovi kora u poprilično lošem stanju, a vidljiva su i oštećenja od potresa.

/slika/vijesti/2021/2021_03/2021_03_664_x_495/210429_crkva_kor.jpg

Nakon nekoliko mjeseci stanke, obnovom zidova kora nastavljeni su radovi na obnovi unutarnjih zidova crkve sv. Josipa u Grubišnom Polju. Riječ je o obnovi zidnog oslika koji nakon temeljite obnove crkve početkom 20. stoljeća nije doživio nikakve popravke te je u vrlo lošem stanju.
Jučer smo na koru zatekli restauratore Karla Vučkovića i Mislava Flecka, koji su do sada izuzetno lijepo obnovili unutarnje zidove glavnog broda, glavnog oltara i oltara Majke Božje Lurdske. Kažu kako su zidovi kora u poprilično lošem stanju, a vidljiva su i oštećenja od potresa.
Ipak, u odnosu na glavni brod i oltar oslik na koru je nešto manje zahtjevan. Primjerice, strop kora je prilikom prvotnoga uljepšavanja crkve prije više od 100 godina uređen u bijeloj boji pa će takav i ostati, a i dio bočnih zidova je jednobojan i bez ukrasa, kakav je i napravljen kada je crkva u prvom desetljeću prošloga stoljeća bila podvrgnuta opsežnoj obnovi. No, kako su dvojica restauratora do sada lijepo uredili crkvu, ne sumnjamo da će i kor zasjati punim sjajem. (mp)