Novosti
Utorak, 14. 01. 2014.
EU nije prepreka za seosku tradiciju
Zajednica Mađara Grubišnoga Polja protekloga vikenda iznova je podsjetila na to kako su se nekada na seoskim imanjima provodila kolinja. Za razliku od dosadašnjih manifestacija ovogodišnje tradicionalno kolinje održano je u Europskoj uniji. No, ta činjenica, unatoč očekivanjima da hoće, nije donijela nikakve prepreke, potvrdio je predsjednik Zajednice Pavle Horvat.-Na sreću za sada nema prepreka, osim što smo morali za sve one koji rukuju hranom i pripremaju ju pribaviti sanitarne knjižice
-kaže Horvat.
Tako Zajednica u okviru ove manifestacije prakticira davno napušteni način uklanjanja svinjske dlake paljenjem uz pomoć slame, koji, kažu, svinjskoj koži daje poseban okus. Potom muškarci obrađuju meso, te pripremaju sastojke i izrađuju kobasice i ostale mesne prerađevine. Nekada se uglavnom klala jedna svinja godišnje i nije bilo mesa u izobilju, kažu organizatori. Meso je, naime, bilo na trpezama kada je bio kakav svetak ili se radio težak posao, pa se svaki dio svinje na kolinju iskoristio-pojašnjava Horvat. Nekada nije bilo dubokog zamrzavanja, pa su dio mesa vlasnici sušili a drugi dio ispekli i do korištenja čuvali u dubokoj masnoći. Manifestacija koja se već nekoliko godina održava pod geslom „Bolje da propadne selo negoli običaji“ tako je još jednom oživjela tradicionalno kolinje sa svim segmentima. Od onog radnog, koji je ponajprije, kada je u pitanju fizikalija bio povjeren pripadnicima ružnijega spola, do ipak onog omiljenog, gurmanskog za koji su zadužene žene. Što se od delicija obično spravljalo na seoskim kolinjima pojasnila je glavna kuharica Zlata Luca.-Radnici su nakon teškoga posla večerali krvavice i druge kobasice, pečeno meso, kuhano zelje, čvarci, te krafne i obavezno salenjaci-kaže Z. Luca
. Upravo je sve to uz kulturni program ponuđeno posjetiteljima na večeri kojom je na etno imanju zaključena još jedna manifestacija Tradicionalnog seoskog kolinja u Grbavcu.