Otkriveno obnovljeno spomeno oblježje za 14 ubijenih žrtava u šumi Bukovica

U subotu su se na gradskoj tržnici već tradicionalno postrojili pripadnici 55., odnosno 77. SB ZNG-a i Policijske postaje Grubišno Polje

Otkriveno obnovljeno spomeno oblježje za 14 ubijenih žrtava u šumi Bukovica

U subotu je u Grubišnom Polju obilježena 31. godišnjica zvjerstva koje su počinili pobunjeni Srbi nad 14 žrtava, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u šumi Bukovica nedaleko Grubišnoga Polja. Naime, riječ je o zarobljenim hrvatskim građanima koje je agresor namjeravao odvesti u zloglasni koncentracijski logor na Bučju, ali su ih u šumi Bukovica nedaleko Lončarice ubili hicima u glavu. Njihovi su posmrtni ostaci pronađeni 18 mjeseci kasnije na veliki petak 9. travnja 1993. godine, a nakon velikoga ispraćaja u središtu grada na gradskom su groblju sahranjeni 20. travnja te godine.
Tim je povodom na mjestu njihove pogibije otkriveno obnovljeno spomen obilježje. Spomen obilježeje su otkrili djeca poginulih Svetlana Ćutić i Dragan Lovrenc. Vijence i svijeće osim obitelji i rodbine položili su predstavnici Grada Grubišnoga Polja, Općine Velikoga Grđevca, Policijske postaje Grubišno Polje i udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. Tom su se prilikom komemoratorima obratili ratni zapovjednik Policijske postaje Grubišno Polje Šandor Toth i gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Toth je istaknuo da su ubijeni samo zato jer su Hrvati, a mučki su ih ubili njihovi dojučerašnji susjedi, koji su sanjali Veliku Srbiju.
Gradonačelnik Zlatko Mađeruh je poručio kako uhićenja i likvidacije koje su počinili pobunjeni Srbi potpomognuti JNA počinili, izazivaju suosjećanje s obiteljima poginulih, ali učinci su ujedinili sve: policiju, branitelje i građane zbog zajedničke opasnosti.-Žrtve nisu bile uzaludne, utkane su u temelje naše države. Oni i porodice su za državu dali najviše, puno više od svih drugih, svoj život-poručio je Z. Mađeruh.
Podsjetimo, ubijeni su: Milan Bilović, Martin Grdić, Ivan Jano, Matej Kotaran, Josip Kujek, Ivan Lekšić, Damir Ljubičić, Vlado i Željko Lovrenc, Zdravko Mihalina, Milan i Stjepan Sraga, Vladimir Špiranac i jedna neidentificirana osoba.
Nakon komemoracije u šumi Bukovica, u župnoj crkvi sv. Josipa svetu misu zadušnicu služili su preč. Većeslav Magić i vlč. Marijo Brezak. Potom su izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Grubišnoga Polja, Općine Velikoga Grđevca, Policijske postaje Grubišno Polje, udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i Vatrogasne zajednice Grada Grubišnoga Polja položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika grubišnopoljskim braniteljima u Ulici 77. samostalnog bataljuna ZNG-a.

U subotu su se na gradskoj tržnici postrojili pripadnici 57., odnosno 77. samostalnog bataljuna ZNG-a i Policijske postaje Grubišno Polje. Tradicionalno je to postrojavanje i okupljanje pripadnika grubišnopoljskog bataljuna i policije te je ujedno prilika da se podsjeti na veliku ulogu koju su grubišnopoljski branitelji imali ne samo u osiguravanju slobode našega grada, već i drugih područja u obrani kojih su sudjelovali. Tom prilikom braniteljima su se obratili gradonačelnik i zapovjednik Zbora narode garde Zlatko Mađeruh, ratni predsjednik skupštine Općine i predsjednik Kriznog štaba tadašnje Općine Virovitica Ante Krišto, zamjenica župana Marija Jungić i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Dinko Tandara.
Z. Mađeruh je podsjećajući na okolnosti nastanka 57. odnosno 77. samostalnog bataljuna ZNG-a, koji je prerastao jačinu bataljuna, Mađeruh je istaknuo da je ulogom grubišnopoljskih branitelja grad nikada nije pao u ruke pobunjenih Srba.-Vojno redarstvenom operacijom Otkos 10 u kojoj je sudjelovalo više od 2000 pripadnika, oslobođeno je više od 300 četvornih kilometara prostora. Prva VRO je pokazala ranjivost okupatora, podigla moral branitelja i osigurala preduvjete za naredne operacije Papuk i Bljesak-kazao je Z. Mađeruh. A. Krišto je istaknuo veliku ulogu policije u samim počecima sukoba, dok je zamjenica župana M. Jungić, kazavši da je u vrijeme rata imala 12 godina, poručila kako su zahvaljujući braniteljima životi građana ostali sačuvani. D. Tandara je, pak, poručio braniteljima da budu ponosni jer su prekinuli nečiji san o Velikoj Srbiji, a ispunili tisućljetni san o stvaranju nezavisne Države Hrvatske.
Branitelji su se potom na tržnici družili uz prigodnu zakusku. (mp)


  Povratak na: Novosti