Po sedmi puta tradicionalno seosko kolinje spasili od zaborava

U petak je održano kolinje, a u subotu su gostima nakon kulturno-umjetničkog programa ponuđene brojne delicije

Po sedmi puta tradicionalno seosko kolinje spasili od zaborava

Zajednica Mađara prije šest je godina po prvi puta održala zanimljivu manifestaciju pod motom „Bolje da propadne selo negoli običaji“, kada je javnosti predstavila gotovo već zaboravljeno kolinje, kakvo je prije nekoliko desetljeća bilo uobičajeno u većini seoskih domova. Od paljenja svinjske dlake sijenom, preko tehničke obrade životinje do pripreme slasnih delicija koje su nezaobilazna gastronomska ponuda jednog kolinja.
I ove godine Zajednica je domaćin manifestacije, ali u nešto izmijenjenom obliku. Zašto, pojasnit će predsjednik Zajednice Pavao Horvat.-Čini mi se da su se oni, koji su željeli vidjeti taj stari način kolinja, uvjerili kako izgleda, pa smo odlučili kolinje obaviti dan prije službene manifestacije, kako bismo i mi imali više slobodnoga vremena za njezinu pripremu sutradan-naveo je P. Horvat. Tako su članovi Zajednice u petak obavili kolinje i pripremu sastojaka za bogatu trpezu, a manifestacija je održana u subotu na etno imanju u Grbavcu s početkom u 17 sati.-Ovoga puta imamo i kulturno umjetnički program u kojemu će sudjelovati gosti iz mađarskoga grada Budjaka, članovi Češke obeci iz Bjelovara, Zajednica Mađara iz Dežanovca, naša dječja skupina, te pododbor Moslavina srpskog KUD-a Prosvjeta iz Garešnice-najavio je u petak P. Horvat.
Potom je uslijedila slasna i bogata večera na kojoj su domaćini ponudili brojne delicije: od kiselog zelja s mesom, krvavica, buhtovih i mesnih kobasica, preko pečenog mesa, pa sve do krofni, tradicionalnih mađarskih longola, buhti, salenjaka. Horvat kaže kako je danas u urbanim sredinama kolinja sve manje, ali da ih po seoskim sredinama još uvijek ima. Doduše, ulaskom u Europsku uniju nisu stigle rigorozne zabrane kako se najavljivalo, no ipak se dio kolinja preselio u klaonice, a s njima je nestala i njihova čar.-Nestala je čar druženja kada dođu prijatelji jedni drugima pomagati. Ovoga puta je toplo vrijeme, a inače zna biti lijepo hladno kada se skuha rakija, vino te se sudionici opuste u ovom razdoblju kada na selu i nema puno posla-napominje predsjednik Zajednice.
Manifestacija „Bolje da selo propadne nego da se izgube običaji“ održava se pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine, Ministarstva poljoprivrede, Bjelovarsko-bilogorske županije, te Turističke zajednice Županije i Grada Grubišnoga Polja.(RGP; foto: Zajednica Mađara)


  Povratak na: Novosti