Počela izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije

Ovo je prva od tri energana koja se počinje graditi, a zadnja se pokrenula, stoga čestitam investitorima koji su se očito više angažirali-kazao gradonačelnik Z. Mađeruh

Počela izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije

U Zoni III  malog i srednjeg poduzetništva u Grubišnom Polju danas su otvoreni radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja tvrtke Energijainvest. Riječ je o postrojenju koje će iz biomase proizvoditi električnu i toplinsku energiju. Snaga energane je 3,8 megavata, a dobivena električna energija bit će isporučivana u elektroenergetski sustav HEP-a, a toplinska za potrebe same tvrtke.
Kako je rekao jedan od osnivača tvrtke Stjepan Rajnović, riječ je o ulaganju od 12 milijuna kuna koje je sa suosnivačem Milanom Gomerčićem uz pomoć kreditnih sredstava započeo prije godine dana. Naime, toliko je trajao mukotrpan posao prikupljanja dokumenata.-Naša je želja da građevinske radove završimo do kraja listopada, slijedi montaža opreme oko mjesec dana, potom 15 dana probnoga roka, te nam je cilj da oko polovice prosinca pogon profunkcionira. a nakon probnoga, postrojenje bi s radom trebalo započeti sredinom prosinca-navodi S. Rajnović.
Na samom postrojenju, kojemu će sirovina biti drvna sječka, bit će zaposlene četiri osobe, dok će broj zaposlenih putem kooperantskih ugovora biti i dvostruko veći, te se povrat uloženog novca očekuje kroz šest godina.
Postrojenje tvrtke Energijainvest prvi je u nizu sličnih projekata koji bi trebali biti provedeni u grubišnopoljskim industrijskim zonama. Naime, prilikom izrade njegove strategije procijenjeno je da su prirodni resursi najvažniji u gospodarskom razvoju, posebice šume koje se eksploatiraju, ali do sada bez dodane vrijednosti, kazao je gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Sada bi se to trebalo promijeniti, te bi uz uklapanje eksploatacije i skladištenje plina trebao biti stvoren energetski resurs s utjecajem na novo zapošljavanje.-Iako smo prije pet godina počeli s energanama, ovo je prva koja se počinje graditi, a zadnja se pokrenula stoga čestitam investitorima koji su se očito više angažirali oko ishođenja građevinske dozvole, zatvorili financijsku konstrukciju. Ovo je vrlo složen projekt.-kazao je gradonačelnik Mađeruh. Na otvaranju je zadovoljstvo otvaranjem pogona izrazio i župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs.(RGP)


  Povratak na: Novosti