Grad Grubišno Polje slavi rođendan, prvi puta na svetkovinu Imena Marijina

Odana počast poginulim i umrlim braniteljima, služena sveta misa, održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su dodijeljena javna gradska priznanja

Grad Grubišno Polje slavi rođendan, prvi puta na svetkovinu Imena Marijina

Grubišno Polje danas slavi Dan grada. Prvi puta u njegovoj novijoj povijesti naš grad rođendan slavi na svetkovinu Imena Marijina, spomendana povodom kojega se od početka prošloga stoljeća u grubišnopoljskoj župi sv. Josipa održava najveće župno proštenje Marinje. Povodom Dana grada ispred spomenika hrvatskim braniteljima u Ulici 77. samostalnog bataljuna ZNG-a izaslanstva Hrvatskoga sabora, Vlade RH i Ministarstva branitelja, te predstavnici Grada, Bjelovarsko-bilogorske županije, MUP-a, udruga proisteklih iz Domovinskoga rata t eprijatlejskog grada Sellya iz Mađarske, zapalili su svijeće i položili vijence u spomen na sve poginule i umrle branitelje. Potom je u župnoj crkvi služena sveta misa za sve poginule branitelje i boljitak građana Grubišnoga Polja, koju je predvodio grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić, a suslavio je župni vikar Marijo Brezak.
Potom je s početkom u 11 sati u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman održan središnji dio proslave: svečana sjednica Gradskog vijeća. Bila je to prilika za obraćanje gradskih čelnika gostima, ali i pozdrave i čestitke gostiju. Predsjednik Gradskog vijeća Ivo Martinović pojasnio je da ne postoji poseban razlog za promjenu datuma proslave Dana grada, već je povezan sa svetkovinom Imena Marijina, koja se putem najvećeg župnog proštenja Marinja u gradu slavi više od stotinu godina. Sada već bivši datum rođendana grada 4. studenog, na godišnjicu završetka prve hrvatske oslobađajuće vojno-redarstvene operacije Otkos 10, slavit će se kao Dan branitelja grada.-Ostaje žal što operacija nije priznata. Sada ćemo još više ujediniti svoje snage kako bi bila priznata na dobrobit  svih branitelja i za povijest koja je iza nas-kazao je I. Martinović.
Gradonačelnik Zlatko Mađeruh je pobrojao dostignuća u proteklom razdoblju, među kojima je i jedan od najvećih projekata u povijesti grada. Izgradnja centra za starije osobe. Ukupna vrijednost tog projekta je 9.2 milijuna eura, a iznos sufinanciranja je 6.1 milijuna eura.-Izgradnja Centra za starije ujedno donosi i jedan oblik demografske obnove jer će u Centru biti otvoreno sedamdeset novih radnih mjesta, a s njima očekujemo i dolazak mladih obitelji na područje grada. Ove je godine i Podzemno skladište plina u Grubišnom Polju stavljeno u funkciju. Počela je eksploatacija ugljikovodika i time je sjela i prva renta od eksploatacije na račun Grada. S njom dolaze i nova radna mjesta. Očekujemo brzo i službeno otvorenje eksploatacijskog polja što znači da ćemo u narednom razdoblju morati razmišljati i o stanogradnji-poručio je prvi čovjek grada.
Prije negoli se osvrnuo na gradske investicije i projekte, istaknuo je nezadovoljstvo sporim radovima na državnoj cesti D5, na kojoj su rokovi izvedbe radova probijeni te je i sa svečane govornice još jednom apelirao na investitore i izvođače projekta da ubrzaju radove. Tom se prilikom ispričao i građanima te im zahvalio na strpljenju i razumijevanju.-Od važnijih apliciranih projekata u gradu želio bih istaknuti prijavljen Projekt sufinanciranja energetske obnove zgrade Gradske uprave u Grubišnom Polju, projekt izgradnje turističko-rekreativnog kompleksa Bara, rekonstrukcije glavnog trga u Grubišnom Polju, nabavku vatrogasnog vozila u svrhu jačanja kapaciteta za obranu od požara i pomoć i potporu građanima kod nestanka pitke vode na području grada bez gradskog vodovoda-pobrojao je dio projekata Z. Mađeruh. Naveo je i do sada završene ili projekte u tijeku poput dogradnje Dječjeg vrtića „Tratinčica“, ugradnje dizala na zgradi Gradske uprave, radove na sanaciji i modernizaciji nogostupa u Ulici Zdenački gaj u Velikim Zdencima, nabave nove komunalne opreme, radova na uređenju parkirališta u Grbavcu i Grubišnom Polju i druge. istaknuo je da Grad osigurava i popriličan paket potpora za poduzetništvo, poljoprivredu, mlade obitelji, učenike i studente, udruge, a na pomolu je i nova faza projekta Zaželi. Zahvalio je svima koji doprinose boljitku grada: od udruga, nacionalnih manjina i ustanova, preko predsjednika vijeća i vijećnika, suradnika u Gradskoj upravi, županu i saborskim zastupnicima, do branitelja i laureata gradskih javnih priznanja.
Župan Marko Marušić je čestitke povodom Dana grada uputio kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i u svoje ime. Tom je prilikom čestitao i na vidljivom radu gradske vlasti na dobrobit grada i županije, pri čemu i Županija daje svoj obol, posebice u području zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, a najavio je i novu skoru pomoć Vlade, koja će pomoći i građanima Grubišnoga Polja.-To će biti predstavljeno u četvrtak na Vladi, gdje će naši stariji i djeca, prvenstveno škole i bolnice biti pod istim cijenama tako da svi zajedno možemo prebroditi krizu i neizvjesna vremena koja su pred nama-kazao je Župan.
Uime predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i u svoje ime čestitke je uputio saborski zastupnik Miro Totgergeli. Kazao je kako se puno radi na jačanju institucija od gradskih, županijskih do nacionalnih.-Radi se i na objektima, ali još više ljudima u tim institucijama da budu kvalitetniji, sposobniji i da što više zadržimo ljudi na području lijepoga grada i mladima osiguramo perspektivu i budućnost na području Grubišnoga Polja-kazao je M. Totgergeli.

Na svečanoj su sjednici dodijeljena javna gradska priznanja. Sukladno ranijoj odluci Gradskoga vijeća Plaketom 4. studenog 1991. godine odlikovani su Marina Premužić, Hamdija Mašinović, Javna vatrogasna postrojba Grada Grubišnoga Polja i DVD Ivanovo Selo, dok su Poveljom Grada Grubišnoga Polja odlikovani Tihomir Takač, Ivan Novačić Čiči, Laurent Sessa, Branko Kašić i OPG Igora Boštika. Uime dobitnika obratila se liječnica Marina Premužić.-Hvala vam svima što ste prepoznali naše kvalitete i doprinos. Svi mi bez  obzira koliko smo u Grubišnom Polju proveli ostat ćemo njegovi građani-poručila je između ostaloga.
Uoči sjednice čelnici Grada Grubišnoga Polja i kosovske Općine Podujevo Zlatko Mađeruh i Shpejtim Bulliqi potpisali su sporazum o međusobnoj suradnji. Z. Mađeruh je naglasio kako su tijekom Domovinskoga rata u obranu Lijepe naše bili uključeni i pripadnici albanske nacionalne manjine, a buduća suradnja koja će se temeljiti na kulturnom, sportskom i obrazovnom polju, zasigurno može biti proširena i na gospodarsku. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i veleposlanik Republike Kosovo u RH Martin Berishaj.-Stoga želim da nam što prije dođete na Kosovo da vidite da ondje imate istinsko prijateljsku državu. Mi se vama ponosimo jer ste nas uvijek podupirali u našim stremljenjima k europskim integracijama-kazao je veleposlanik Dvojica čelnika su povelje o suradnji na sjednici gradskoga vijeća svečano i razmijenili.
Svečanu sjednicu Gradskoga vijeća uljepšala je Lucija Novalić muzicirajući na glasoviru dok je himnu i završnu pjesmu izveo Dubravko Kovačević uz glasovirsku pratnju Ivana Nikole Jurića. (mp)


  Povratak na: Novosti