INA potvrdila postojanje nove bušotine na području Grubišnoga Polja

Riječ je o bušotini Veliki Rastovac-1 u istoimenom grubišnopoljskom naselju, s dotokom od oko 145.000 m3 na dan, što trenutno predstavlja nešto više od sedam posto ukupne dnevne Inine proizvodnje plina

INA potvrdila postojanje nove bušotine na području Grubišnoga Polja

Informacije koje je pred Gradskim vijećem u rujnu iznio gradonačelnik Zlatko Mađeruh, prekjučer je i službeno potvrdila INA. Naime, ta je tvrtka Agenciji za ugljikovodike prijavila komercijalno otkriće ležišta plina na bušotini Veliki Rastovac-1, nedaleko od Grubišnog Polja na istražnom takozvanom prostoru DRAVA-03. Kako se navodi u priopćenju ispitivanjem je potvrđena komercijalna proizvodnost bušotine i odlična ležišna svojstva te je tijekom testiranja ostvaren maksimalni dotok od oko 145.000 prostornih metar na dan, što u ovom trenutku predstavlja nešto više od sedam posto ukupne dnevne Inine proizvodnje plina. Istražna bušotina Veliki Rastovac-1 dubine je 1095 metara i prva je od pet planiranih istražnih bušotina u prvoj fazi istraživanja na prostoru DRAVA-03. Nakon ishođenja eksploatacijskog polja za to otkriće INA na njemu planira izbušiti dodatnu razradnu bušotinu, izgraditi priključni plinovod te privesti obje bušotine u proizvodnju do kraja 2027. godine u skladu s trenutačnim planom ishođenja dozvola za eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj. Brži početak proizvodnje s nove bušotine u interesu je Ine kao investitora, ali i države te regionalne i lokalne zajednice koja će ostvariti dodatne prihode podjelom proizvodnje, naplatom rudne rente i naknada koje investitor plaća tijekom cijelog životnog vijeka polja, priopćila je INA.
Prvi čovjek grada Zlatko Mađeruh je kazao kako je to dodatna prilika za napredak u gradu.-To su određeni prirodni do sada neiskorišteni prirodni resursi i velika su prilika za ovu lokalnu upravu da ih pretoči u razvoj gospodarstva. Riječ je o kapacitetima sličnima postojećima koje eksploatiramo, a sada ćemo dobiti novi kontinuitet eksploatacije, koji će utjecati ne samo na prihodovnu stranu naše uprave, već i Županije-kazao je gradonačelnik. Ističe da će nove bušotine dodatno učvrstiti Grubišno Polje na energetskoj karti Europe.-Uz druge obnovljive izvore energije Grubišno Polje može planirati realizaciju prije petnaestak godina zacrtanog projekta stvaranja energetskog grada. Iako od plina osim rente možda nećemo imati druge koristi, skladište plina i bušotine će jamčiti opskrbu gospodarstva plinom, što će vjerojatno privući pažnju gospodarskih subjekata ne samo iz Hrvatske već i izvan nje-zaključio je gradonačelnik. (mp)


  Povratak na: Novosti