Msgr. Huzjak: Zvona su iskaz vjere župe, našega kraja, domovine i naroda !

Poglavar Bjelovarsko-križevačke biskupije blagoslovio zvona crkve Svih svetih u Velikim Zdencima

Msgr. Huzjak: Zvona su iskaz vjere župe, našega kraja, domovine i naroda !

Sinoćnja svečana sveta misa u crkvi Svih svetih u Velikim Zdencima, koju je predvodio biskup bjelovarsko-križevački msgr. Vjekoslav Huzjak, povijesni je događaj kako za to grubišnopoljsko naselje, tako i za cijeli grad. Naime, u sklopu svete mise biskup Huzjak je blagoslovio tri crkvena zvona koja će uskoro odzvanjati s crkvenoga zvonika.
Biskup je u homiliji poručio kako su zvona iskaz vjere naše župe, našega kraja, domovine i naroda,  odnosno svih naroda koji žive na ovim prostorima.-Zvona su uvijek uzdignuće srca i duha prema Bogu. Kada zvone zovu nas na okupljanje oko Kristova oltara, oko njegove riječi i žrtve. Povezuju nas u jedno i u radosti i u žalosti. Ona su dignuta na toranj usmjeren k nebu i simbol su povezanosti Boga i čovjeka-poručio je msgr. Huzjak. Blagoslov zvona, kazao je biskup, nije čest događaj i označava jednu generaciju koja se pobrinula da ih podigne na toranj, kako bi uvijek zvala i podsjećala na Boga, dobro, povezanost, ljubav i put vječnoga života.–Stoga smo radosni i ponosni i zahvalni Bogu. Za sve one koji su u ta zvona utkali svoj mali ili veliki dar. Za one koji su ih svojim umijećem salili, one koji će s radošću i ljubavlju slušati ih i na njihov glas odgovoriti svojim kršćanskim životom i svojom povezanošću sa Bogom i bratom čovjekom-kaže poglavar Bjelovarsko-križevačke biskupije.
Kako je na misi pojasnio župnik Većeslav Magić, prvo zvono koje je darovao Grad Grubišno Polje na čelu s gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom i predsjednikom Gradskoga vijeća Ivom Martinovićem, posvećeno je Srcu Isusovu. Teško je 395 kilograma i osnovni mu je ton 'C'. Drugo je zvono posvećeno Majci Božjoj i dar je obitelji Rizman, Herout, Pavičić, Cerovac i župnik Većeslav Magić. Teško je 295 kilograma i zvoni ton 'D'.-Treće zvono je zvono Svetoga Antuna i dar je Slavice, Josipa, Snježane i Jadranke Kolar, koji su već pri početku gradnje crkve obećali da će jedno zvono pokloniti. Treće zvono je teško 186 kilograma i zvoni tonom 'F'.
Zvona vrijedna ukupno 145 000 kuna izrađena su u radionici majstora Zvonka Lukinića. Uspješnosti cijelog projekta svakako su doprinijeli i brojni vjernici svojim donacijama te će njihovi prilozi biti iznimno vrijedni za ugradnju zvona koja s mehanizmom stoji 78 000 kuna, na čemu im je župnik Magić posebno zahvalio.
Zvona će u utorak biti podignuta na zvonik, te će se službeno oglasiti 1. studenog na poldanjoj misi na blagdan Svih svetih, blagdan zaštitnika te župe. To će ujedno biti trenutak kada će se po prvi puta nakon 500 godina u tom naselju oglasiti crkvena zvona.(RGP)


  Povratak na: Novosti