Nastavljaju se istraživanja kao cjeloviti projekt u službi turizma i gospodarstva uz pomoć EU novca

Na sastanku u uredu gradonačelnika dogovoreni daljnji koraci arheoloških istraživanja u šumi Obrovi, gdje je otkriveno vrijedno nalazište

Nastavljaju se istraživanja kao cjeloviti projekt u službi turizma i gospodarstva uz pomoć EU novca

Arheološka istraživanja na području se nastavljaju. Dogovoreno je to na sastanku gradonačelnika Zlatka Mađeruha i njegovih suradnika s onima Instituta za arheologiju i Arheološkog muzeja dr. Tatjanom Tlakčec, odnosno Sanjinom Mihelićem, potom profesoricom povijesti Monikom Vojvodić Andričević, te upraviteljem šumarije Željkom Kirinčićem, koji je i zaslužan za otkriće u šumi Obrovi, na temelju kojega su utvrđeni ostaci srednjovjekovnih utvrda, crkve i groblja.
Kako je pojasnila dr. Tkalčec, koja je i predvodila prva istraživanja, tijekom ljeta se istraživanja nastavljaju i to s planom da ne budu samo na razini pronalazaka nekolicine artefakata.-Nova će istraživanja biti nastavak prošlogodišnjih i nastavak cilja, odnosno da se istraživanja uklope u širu priču. Da ne stanu na tomu da smo 'otkrili lijepi predmet', već da sve to stavimo na raspolaganje Grubišnom Polju, djeci, ljudima, zaljubljenicima u starine, pa čak i onima koji do sada nisu taj dio poznavali niti posebno voljeli. Prezentirajući im to na način da osjete kako je to njihova baština od koje svi imamo koristi-kazala je dr. Tkalčec. To će omogućiti prijava na strukturne fondove o kojoj je bilo govora na sastanku.
-Riječ je natječaju otvorenom do 2020. godine gdje se financiraju dva segmenta: projektna i druga dokumentacija vezana za kulturnu baštinu,a drugi dio je sama izgradnja i radovi-kazao je Dalibor Jurina, zamjenik gradonačelnika.
U prvoj će se fazi dobiti odgovori na pitanja koja su to interesantna područja koja moraju uključivati kulturnu baštinu, u okviru koje će biti i arheologija, kako bi doprinijeli razvoju turizma, ali i drugih gospodarskih grana.-Tu prije svega trebamo osmisliti kako uvezati potencijale koje imamo da bi netko došao u Grubišno Polje. Samim time se vežu druge djelatnosti: od izrade suvenira, preko prepoznatljivosti, do objekata u kojima će biti izloženi nalazi u Grubišnom Polju. To sve bi se u drugoj fazi moglo isfinancirati kroz fondove EU-kaže D. Jurina. U tom će smislu biti oformljen tim u koji će biti uključeni i predstavnici Grada, Instituta za arheologiju, Arheološkoga muzeja u Zagrebu, škole i šumarije.(RGP)


  Povratak na: Novosti