Prvi dan 19. Gospodarskog sajma sira, meda i vrganja privukao veliki broj posjetitelja

Sajam je otvorio župan Marko Marušić, a osim njemu gradonačelnik Zlatko Pavičić bio je domaćin i EU zastupnici Sunčani Glavak i posebnom savjetniku u Ministarstvu poljoprivrede Petri Džaji

Prvi dan 19. Gospodarskog sajma sira, meda i vrganja privukao veliki broj posjetitelja

Danas je u školskoj sportskoj dvorani u Grubišnom Polju otvoren dvodnevni 19. Gospodarski sajam sira, meda i vrganja, manifestacija koja nudi izvrsnu priliku za promociju proizvođača domaćih proizvoda, stjecanje novih kupaca i umrežavanje s kolegama iz branše. Drugu godinu se osim dotadašnjeg sajma sira, održava u ruhu meda i vrganja.
Na sajmu nastupa nešto više od stotinu izlagača iz brojnih krajeva Hrvatske, među kojima je većina proizvođača. Upravo ta činjenica sajmu daje poseban karakter, potvrdio je to i na svečanom otvorenju domaćin gradonačelnik Zlatko Pavičić.-Ponosan sam jer imamo više od 65 posto obiteljskih poljoprivrednih proizvođača čije proizvode ne možete kupiti na policama trgovina ili supermarketa i upravo je stoga naš sajam važan. Težimo tome da na njemu bude stotinu posto domaćih proizvođača zato što su to ljudi koji svojim radom i trudom ulažu u poljoprivredu i u ruralni kraj-kazao je gradonačelnik, ističući zadovoljstvo što ove godine i Agronomski fakultet na njemu sudjeluje. Zahvalio je i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja poput Grada Grubišnoga Polja podupire poljoprivredu i podržava projekte koji doprinose razvoju bilogorskog sela.-Ona je temelj našeg ruralnog turizma. Sir, med, vrganji, lješnjaci, slanina, čvarci, rakija, vino, džemovi - sve su to domaći poljoprivredni proizvodi koji su brand naše Bilogore. Oni privlače turiste na ovo područje da okuse našega kraja-kazao je Pavičić.
Pozdrave ministra Davida Vlajčića prenio je posebni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i ribarstva Petar Džaja.-Sajam je zasigurno poticaj povećanju poljoprivredne i proizvodnje proizvoda životinjskog podrijetla u ovom lijepom Bogom danom, gotovo ekološki zaštićenom kraju-kazao je.
Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu primijetila je da su u odnosu na njezin prethodni boravak ovdje 2019. godine evidentne značajne promjene te da EU fondovi mijenjaju Hrvatsku, pa tako i ovaj kraj.-Bez obzira na to što se nama čini da svi nekako sele u urbano područje, ruralni je još uvijek prostor na kojem ljudi žele živjeti i žele raditi. Pčelari, sirari, gljivari, poljoprivrednici pokazuju zapravo da ne smijemo napustiti ono što smo naučili od naših baka i djedova, od onih kojih više nema i da je zapravo tradicija naša dodana vrijednost-kazala je S. Glavak.
Čast da otvori sajam pripala je županu Marku Marušiću, koji se osim u svoje obratio i uime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Istaknuo je da sajam iz godine u godinu raste, jača i nudi ono najbolje što naš kraj i Hrvatska nude.-To je vrhunska kvaliteta sira, meda, vrganja, naša bogata tradicija i naravno vrijedni ljudi koji svojim radom, trudom, zalaganjem čuvaju i stvaraju naše autohtono bogatstvo. Upravo takvi proizvodi podižu ugled našeg kraja i stvaraju nove mogućnosti za ruralni razvoj, turizam i gospodarstvo-rekao je Marušić.
Danas je u sklopu sajma predstavljeno takozvano Glavno jelo s Južne Bilogore, koje je koristeći ovdašnje autohtone sastojke priredio osječki chef Ivan Đukić. Jelo je privuklo veliku pozornost kako visokih uzvanika tako i ostalih gostiju. Svi su u Gastro kutku rado kušali delicije u sklopu Bilogorskog ručka, koji su pripremile gradske udruge: Matica umirovljenika, češke besede Velikih i Malih Zdenaca, Ivanova Sela i Treglave, Zajednica Mađara Grada Grubišnoga Polja i Udruga Roma.
Jedan od središnjih događaja sajma bilo je proglašenje rezultata ocjenjivanja prerađevina od mlijeka, najboljih medova i najljepšeg izložbenog prostora. Stručnjaci Agronomskog fakulteta u Zagrebu ocijenili su 20 uzoraka mliječnih prerađevina i dodijelili pet bronci, šest srebra, tri zlata i titulu šampiona. Potonja je ove godine pripala Topljenom siru za mazanje s kobasicama Zdenke mliječnih proizvoda. Ocjenjivanje je provelo peteročlano povjerenstvo stručnjaka zagrebačke Agronomije na čelu s prof. dr. sc. Samirom Kalitom. Pčelari su na ocjenjivanje, pak, dostavili 13 uzoraka meda, među kojima je titulu šampiona ponio 'Kesten' Miroslava Vostrela iz Grubišnoga Polja. Najboljim izložbenim prostorom proglašen je onaj Srednje škola Bartola Kašića.
Špartanjem i muziciranjem domaći štih sajmu dali su članovi TS sastava Gelipteri, a u 20 sati u šatoru je na rasporedu koncert sastava Mejaši.
Sutra, drugoga dana sajma, u 9,30 sati počinje natjecanje i proglašenje majstora čvaraka, prezentacija i degustacija domaćih štruklji. Bit će održana  smotra mažoretkinja, a sajmom će odzvanjati zvuk tambura i pjesma tamburaškoga sastava Lauferi.


  Povratak na: Novosti