Obilježena 30. obljetnica masakra u Ivanovu Selu

Uz poklon žrtvama u Ivanovu Selu upućena je poruka da čuvamo uspomenu na žrtve rata, gradimo mir i slobodu u našoj domovini

Obilježena 30. obljetnica masakra u Ivanovu Selu

Jučer je obilježena tužna 30. obljetnica strašnog pokolja koji se 21. rujna 1991. godine dogodio u Ivanovu Selu. Ivanovo Selo tog je kobnog dana doživjelo najtužniji dan u svojoj povijesti. Srbi iz okolnih sela, dojučerašnji susjedi,  bez ikakvog su povoda napali ovo mirno, najstarije češko selo u Hrvatskoj. Rano ujutro digli su u zrak most preko rijeke Peratovice prema Grubišnom Polju odakle je najbrže mogla stići pomoć. Zatim je uslijedio minobacačko topnički napad da bi potom započeo pješački napad iz tri smjera prema naselju I Grubišnom Polju I Poljanima.  Srećom, dan ranije Česi su svoju djecu iz sela poslali  na sigurno u Republiku Češku. Iz pravca Šuplje Lipe I Daruvara u selo se probijaju hrvatske snage. Nakon izravnog okršaja, Srbi su natjerani na povlačenje. Pri povlačenju, pobunjeni Srbi su kod seoskog trga na okupljene taoce, koje su koristili kao živi zid, ispalili raketu s borbenog oklopnog vozila. Tom prilikom smrtno su stradala petorica mještana, još dvoje je ubijeno,  dvanaest je ranjeno, a jedan je zatočen. Gardisti i seoski dragovoljci su nakon borbe svjedočili stravičnim prizorima. Vrlo brzo došlo je do zbrinjavanja ranjenika koji su prebačeni u Daruvar. Toga su dana mnogi ostali bez svojih sinova, očeva, majki, a zločin je još uvijek nekažnjen. Ubijeni su pokopani dva dana kasnije u zajedničku grobnicu u centru sela. Sada je tamo spomen obilježje, kod kojega su jučer, na 30. obljetnicu stradavanja, nakon svete mise služene u crkvi Presveta srca Isusova, uz članove obitelji, svijeće zapaliti I vijence položiti predstavnici RH, Hrvatskoga sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Policijske postaje Grubišno Polje i Grada Grubišnoga Polja.
Don Josip Košćak, koji je svjedočio zločinu prije 30 godina, pozvao je da čuvamo uspomenu na žrtve rata I da gradimo mir I slobodu u našoj domovini, te da ne zaboravimo nestale. - Slučaj Ivanovog Sela I njegovih žitelja predstavlja svijetli primjer borbe za slobodu RH I solidarnosti s hrvatskim narodom u najtežim danima njegove povijesti, rekla je zamjenica gradonačelnika grada Grubišnoga Polja iz redova češke nacionalne manjine Ana-Maria Štruml-Tuček I dodala da su Česi kao I pripadnici drugih nacionalnih manjina svoju sudbinu vezali za jednu, jedinu domovinu Hrvatsku I za nju se borili žrtvujući svoje živote. O tome kako je tekla obrana govorio je Milan Filipović koji je predvodio hrvatske snage iz Daruvara,  prigodni program priredili su učenici ivanoselske područne škole, Klara Tuček pročitala je pjesmu prof. dr. Vjenceslava Herouta inspiriranu događajima toga kobnog dana, a na kraju se  prisutnima  obratio I generalni vikar Biskupije Bjelovarsko križevačke mons. Stjepan Ptiček. (Tekst: Vesna Žagar Janošić; foto: Dražen Čvek)


  Povratak na: Novosti