U Grubišnom Polju održano probno pošumljavanje dronom, jedinstveno u Hrvatskoj, a i svijetu

Provela ga je tvrtka Magic forest, suvlasnik koje je grubišnopoljski znanstvenik dr.sc. Dušan Jelić

U Grubišnom Polju održano probno pošumljavanje dronom, jedinstveno u Hrvatskoj, a i svijetu

Nova grubišnopoljska tvrtka Magic forest u okviru svojeg projekta nazvanoga O2 razvila je i usavršava tehnologiju pošumljavanja dronovima, čime se do sada u svijetu bavilo ili pokušalo baviti tek nekoliko tvrtki. Osnivači Magic foresta pripremili su proizvod Seed Bombs namijenjen pošumljavanju većih područja iz zraka pomoću dronova koji automatizirano izbacuju samoklijajuće paketiće sjemena. Naime, plan je na taj način efikasno pošumljavati čak i teško dostupna, opožarena, posječena ili razorena područja. Sjeme koje se koristi u samoklijajućim paketićima izrađenima od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata, isključivo je od autohtonih vrsta drveća.
Jučer je, na Svjetski dan ozona, na rubnim dijelovima grubišnopoljske Zone malog i srednjeg poduzetništva obavljeno prvo probno pošumljavanje dronom, koji je ispuštao sjemenke drveća. Jedan od idejnih začetnika projekta i jedan od triju direktora tvrtke je hrvatski znanstvenik, doktor biologije Grubišnopoljac Dušan Jelić. On je osmislio da samoklijajući paketići sjemena uz određene supstancije budu u potpunosti sigurni na putu do izrastanja drveta. Ideja je prije dvije godine nastala upravo u Grubišnom Polju u inovacijskom centru njegove tvrtke Biota u grubišnopoljskom Proizvodno poduzetničkom inkubatoru, a dalje je razvijana u suradnji s drugim stručnjacima.-Možemo prvi puta reći da je mala ideja iz Grubišnoga Pola narasla u veliku sadnicu koja će, nadamo se, narasti u veliko svjetsko stablo pošumljavanja.  Jer, već sada imamo interes i drugih zemalja gdje su veliki požari, poput Grčke, Albanije i Kalifornije-kazao je D. Jelić. No, planovi su daleko veći i to s flotom od pet međusobno do u detalja usklađenih dronova, kazao je Goran Ladišić, jedan od partnera u tvrci.
Partner inovatorima u projektu je i Grawe Hrvatska, predsjednica uprave kojega Nataša Kapetanović je jučer također prisustvovala prvoj probnoj sadnji i uputila riječi hvale projektu.
Gradonačelnik Zlatko Mađeruh je iskazao veliko zadovoljstvo što je inovativni projekt krenuo upravo iz Grubišnoga Polja.-Počašćeni smo što smo stvorili uvjete i adekvatan prostor za inovacije. Želimo biti ekološki osviješteni i drago nam je da ovako prekrasan projekt kreće iz Grubišnoga Polja-kazao je gradonačelnik zahvaljujući Dušanu Jeliću i njegovim partnerima.
U pripremanju kuglica sa sjemenjem sudjelovali su i učenici Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića, koji su ujedno kuglicama punili rezervoar drona koji ih je ispuštao i pošumio dio našega grada. Ujedno su s čelnicima tvrtke, gradonačelnikom Mađeruhom te zamjenicom župana Marijom Jungić posadili i nekoliko sadnica drveća u dvorištima Dječjega vrtića Tratinčice i Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman.
(Tekst: Michael Palijan; Fotografije Michael Palijan i Tony Dvoržak)


  Povratak na: Novosti