Položen kamen temeljac za izgradnju kogeneracijskog postrojenja tvrtke Energostatik vrijednog 34 milijuna eura

Grubišno Polje od današnjega dana postaje pravi energetski neovisan grad-rekao je gradonačelnik Z. Mađeruh

Položen kamen temeljac za izgradnju kogeneracijskog postrojenja tvrtke Energostatik vrijednog 34 milijuna eura

Danas je položen kamen temeljac za izgradnju kogeneracijskog postrojenja u Zoni malog i srednjeg poduzetništva u Grubišnom Polju tvrtke Energostatik, vrijednog 34 milijuna eura. Riječ je o postrojenju koje će proizvoditi pet megavata električne energije i isporučivati ju u elektroenergetski sustav HEP-a, te 6,5 toplinske energije koja će biti iskorištena za sušenje drva u sušari koja će također biti izgrađena u okviru postrojenja.
Na izgradnji pogona, koja će prema planovima trajati 18 mjeseci, radit će do 200 radnika, a nakon puštanja pogona u rad u rujnu nagodinu, bit će zaposleno do 50 osoba. Tvrtka će imati vlastitu logistiku za transport drva što iziskuje još radnika, imat će laboratorij za analizu drva, te će pokrenuti i projekt eko vrta i surađivati sa Srednjom školom Bartola Kašića.
Saborski zastupnik Miro Totgergeli kao izaslanik predsjednika Vlade kazao je kako je vlada dala podršku stvaranju poduzetničke klime u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kao posljednjoj u državi prema gospodarskoj razvijenosti, a temelj stvaranju te klime je unutarnja i vanjska prometna povezanost.-Trebaju nam lokalni dužnosnici koji su spremni u svakom trenutku investitorima pomoći i s njima i raditi kako bi se kroz kratko vrijeme došlo do čina kao današnjeg, ali nakon toga da se postrojenje izgradi i da ga stavimo u funkciju-rekao je Totgergeli, navodeći da je još veća vrijednost sve što dolazi nakon elektrane, svi objekti koji će dati dodanu vrijednost i zaposliti ljude.
Obraćajući se nazočnima gradonačelnik Mađeruh je rekao kako će postrojenje biti nukleus gospodarske proizvodnje ne samo energije već i drugih resursa iz gospodarstva.-Ovdje će biti izgrađene najmodernije sušare za drvo, školski vrt, bit zaposleni mladi. U Grubišnom Polju bi se kroz ovu investiciju i one koje se na nju vežu trebalo usporiti ili zaustaviti iseljavanje mladih. Grubišno Polje od današnjega dana postaje pravi energetski neovisan grad-rekao je gradonačelnik Z. Mađeruh.
Predstavnici izvođača radova, finske tvrtke KPA Pekka Kovanen i Artty Laitinen, istaknuli su da je to prvi angažman te tvrtke u Hrvatskoj, ali ne i posljednji. Nije bilo lako, ali uz brojne stručnjake bit će realiziran taj opsežan projekt koji je u grupi energetskih ciljeva Europske unije, koji daju podršku gospodarstvu, kazali su.
Direktor Energostatika Emil Bakić, zahvalio je Gradu i gradonačelniku Zlatku Mađeruhu koji je, rekao je, pomogao u realizaciji projekta.-Danas se pokazuje da se može napraviti pogon, mi smo primjer da se to može i dokaz da imamo znanje, vitalnost i perspektivu. Na svima nama da se u državi pokrene takvo što u bilo kojem sektoru-rekao je E. Bakić.
Kamen temeljac položili su gradonačelnik Zlatko Mađeruh, saborski zastupnik Miro Totgergeli, direktor Energostatika Emil Bakić, predstavnici izvođača radova Pekka Kovanen i Artty Laitine, i to u nazočnosti državnoga tajnika u Ministarstvu državne imovine Tomislava Bobana, zamjenice veleposlanika Republike Finske u RH Virpe Johanne Turunen, te izaslanika predsjednika Uprave Hrvatskih šuma i upravitelja Uprave šuma Bjelovar Stjepana Kovačevića. Kamen temeljac i početak radova blagoslovio je grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić. (RGP)

Povezane vijesti:

U izradi turbina i kotao, uskoro kreću građevinski radovi na postrojenju Energostatika


  Povratak na: Novosti