Predstavljena knjiga ‘Otkos 10’, autora Ivana Samardžije

Istaknuto je da je VRO Otkos 10 imala presudnu važnost za daljnji tijek rata u Hrvatskoj i uspješnost njezina konačnog oslobađanja

Predstavljena knjiga ‘Otkos 10’, autora Ivana Samardžije

Preksinoć je u Gradskoj knjižnici Mato Lovrak predstavljena knjiga Otkos 10 autora Ivana Samardžije. Nastala je na poticaj autorova oca, akademika prof. dr. Marka Samardžije, lektora knjige Otkos 10 autora Ivice Debića i Antuna Delića, koja je ujedno i jedan od mnogih izvora koje je Samardžija pri pisanju knjige koristio.
Kako joj i ime kaže tema knjige je vojno-redarstvena operacija Otkos-10. Na 162 stranice opširno donosi događaje u bivšoj državi s naglaskom na Hrvatsku i zapadnu Slavoniju u razdoblju od kraja 1989. do kraja listopada 1991. godine, odnosno do početka operacije Otkos-10. Potom slijedi raščlamba operacije, kojom je oslobođen prostor Bilogore i omogućeno je napredovanje hrvatskih snaga u dvama drugim napadnim operacijama Orkan-91. i Papuk-91. Autor kaže kako u odnosu na dosadašnje knjige o Otkosu 10 dvojice grubišnopoljskih autora te one povjesničara Anđelka Mijatovića, donosi i dodatne informacije posebice iz druge faze operacije.
I autor i profesor Domagoj Štefančić, iz Centra Domovinskoga rata Zagreb, koji je na promociji također govorio o knjizi, istaknuli su kako je operacija Otkos 10 imala presudnu važnost za daljnji tijek rata u Hrvatskoj i uspješnost njezina konačnog oslobađanja. Tako Štefančić ističe da je Samardžijina knjiga zaokružena cjelina koja pokazuje političko i vojno stanje na području Bilogore te tijek i razvoj okolnosti u kojima je došlo do pobune Srba i agresije na ovom prostoru te pokazuje uspješnu organizaciju i protuudar hrvatske policije i vojske koji je spriječio srpske snage potpomognute Jugoslavenskom narodnom armijom u namjeri da prepolove Hrvatsku. Knjiga je objavljena 2019. godine u nakladi Despot infinitusa. (Tekst i foto: Michael Palijan)


  Povratak na: Novosti