Preminuo ivanovoselski župnik don. Josip Košćak

U župi Presvetoga Srca Isusova Ivanovo Selo služio je od 1964. do 1967. kao kapelan, a kao župnik od 1968. do 1976, od 1991. do 1997. i od 2008. do smrti

Preminuo ivanovoselski župnik don. Josip Košćak

S velikom tugom smo primili vijest da je jučer u 86. godini nakon kratke i teške bolesti preminuo ivanovoselski župnik don. Josip Košćak, koji je u toj župi proveo najveći dio svog pastirskog poslanja. Rođen je 1936. godine u Završju u Hrvatskom zagorju. Nakon završene pučke škole završio je Bogoslovni fakultet, a zaređen je u Varaždinu 1964. godine. Još tijekom studija 1962. godine tijekom ljetnih praznika poslan je župniku Josipu Klenovšeku u Ivanovo Sele u ispomoć u obavljanju vjeronauka. Već tada je zadobio simpatije polaznika vjeronauka i nije tajio da mu se ta sredina svidjela i da bi u njoj htio živjeti. Ta se mu želja ostvarila pa je nakon završetka studija postavljen za kapelana u Ivanovom Selu. U tamošnjoj župi Presvetoga Srca Isusova služio je od 1964. do 1967. kao kapelan, a kao župnik od 1968. do 1976, od 1991. do 1997. i od 2008. do smrti.
Dekan dekanata kojemu je pripadao i njegov najbliži kolega i suradnik, grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić don. Košćaka je upoznao tijekom devedesetih, a od 2011. godine kada je Magić došao u Grubišno Polje, kaže, bili su poput braće te puno odradili ne samo na profesionalnom već i na drugim planovima.-Hvala dragom Bogu da smo takvog čovjeka imali na ovoj zemlji. Imao je tako veliko srce u koje su stali svi ljudi bez obzira na vjeroispovijest, posebice bolesni, nemoćni i patnici, o kojima se na poseban način brinuo-kaže V. Magić, dodavši da je don Košćak iskazivao zahvalnost što može služiti Bogu i narodu. U odnosu prema svećenicima je bio nenadmašan pa su mladi kolege mogli naučiti što znači biti pravi svećenik i kako svećeništvo živjeti.
Kako ga je opisao povjesničar dr.sc. Vjenceslav Herout, upoznao je svakog člana i znao sve tegobe i radosti svojih vjernika. Bio je pastir koji je i u teškim okolnostima svim onim razočaranima vraćao optimizam, ponekad krio i svoje zdravstvene probleme, ne želeći priznati da se ni po čemu ne razlikuje od drugih. Nemjerljive su njegove zasluge za obnovu i napredak ivanovoselske župe: izgradnju zvonika i uređenje župne crkve, dogradnju župne kuće. Uvelike je kada je god trebalo ispomagao kolegama u Grubišnom Polju, predvodeći misna slavlja i obavljajući druge poslove. Tako je i početkom ove godine bio velika ispomoć u blagoslovu obitelji župniku Većeslavu Magiću. Bio je gorljivi zaljubljenik u Hrvatsku državu i hrvatsku grudu. U ratnom je vihoru bio u Ivanovu Selu i pukim slučajem izbjegao nož krvožednih četnika.
Sahrana don. Josipa Košćaka sa svetom misom biti održana sutra u 12 sati u crkvi u Ivanovnom Selu. Neka mu je laka hrvatska gruda! (mp)


  Povratak na: Novosti