Projekt PSP-a je itekako velik i važan za grad, jer će zasigurno donijeti nova radna mjesta

Održano javno izlaganje kao dio javne rasprave u okviru postupka procjene studije utjecaja na okoliš podzemnog skladišta plina Grubišno Polje

Projekt PSP-a je itekako velik i važan za grad, jer će zasigurno donijeti nova radna mjesta

Od 28. travnja do 29. svibnja traje javna rasprava u okviru postupka procjene studije utjecaja na okoliš podzemnog skladišta plina Grubišno Polje s izgradnjom osam novih radnih bušotina, u sklopu koje je jučer održano javno izlaganje u vijećnici Grada Grubišnoga Polja. Uz predstavnike Grada Grubišnoga Polja na čelu s pročelnikom Upravnoga odjela za gospodarstvo Ivivu Ahaca, te Milu Škojo iz odsjeka za zaštitu okoliša Bjelovarsko-bilogorske županije,na javnom izlaganju je bio Bruno Ernečić, direktor sektora razvoja investicija tvrtke Podzemno skladište plina kao nositelja zahvata, te predstavnici  Ecoina kao ovlaštenika odnosno izrađivača studije. Ratko Vasiljević, ispred izrađivačkoga tima studije, rekao je da su ocijenjenim utjecajima na okoliš planirani zahvati prihvatljivi po okoliš uz primjenu mjera zaštite okoliša i provedbu programa praćenja stanja okoliša.
Naime, izrada studije je jedan od obveznih koraka u okviru istražnih radova koji prethode konačnom cilju - izgradnji, odnosno pretvaranju postojećih dviju bušotina u Maloj Barni i Gornjoj Rašenici u podzemno skladišta plina.-Stručno povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša je već dalo pozitivnu ocjenu, kakvu očekujemo i nakon javnog uvida, kako bi studija uskoro bila prihvaćena. Potom projekt ide prema ishođenju lokacijske dozvole i koncesije, što očekujemo u slijedeće dvije godine. Nakon toga slijedi izgradnja svih objekata i postrojenja za podzemno skladište plina-rekao je na javnom izlaganju Ernečić, dodavši da bi skladište moglo biti u funkciji u zimu 2021.-2022. godine, budući da su neke, rekao je, objektivne okolnosti cijeli projekt usporile.
Iako ni on nije previše zadovoljan činjenicom da je cijeli projekt, na dinamiku kojega Grad Grubišno Polje ne može utjecati, produžen od prvotnih planova, gradonačelnik Zlatko Mađeruh ističe da je uz energanu koja se počinje graditi u Industrijskoj zoni, itekako velik i važan za grad, jer će zasigurno donijeti nova radna mjesta.-Ovaj je projekt, između ostaloga, još jedan koji paralelno otvara nešto drugo. Naime, energana je otvorila radna mjesta u hotelu. Ovaj projekt otvara mogućnost postavljanja Javne vatrogasne postrojbe, te tako neizravno pomaže stvaranju 13 novih radnih mjesta u postrojbi-rekao je gradonačelnik.(RGP)


  Povratak na: Novosti