Proslavljen Dan grada Grubišnoga Polja

Odana počast poginulim i umrlim braniteljima, održana Svečana sjednica Gradskoga vijeća, dodijeljena javna gradska priznanja

Proslavljen Dan grada Grubišnoga Polja

Drage sugrađanke i sugrađani sretan vam Dan grada ! Grubišno Polje danas slavi svoj rođendan. Obljetnica je to uspješnog završetka vojno-redarstvene operacije Otkos 10 kojom je oslobođeno okupirano područje grada i nekoliko susjednih općina, odnosno oko 300 četvornih kilometara koje su nekoliko mjeseci 1991. godine okupirali srpski odmetnici. Središnji događaja proslava Dana grada bila je svečana sjednica Gradskoga vijeća, održana u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, na kojoj su u nazočnosti brojnih gostiju pobrojana dostignuća grada u proteklih godinu dana.
Svečanu sjednicu govorom je otvorio predsjednik Gradskoga vijeća Ivo Martinović podsjećajući da je prošlo 30 godina od okupacije područja grada i njegovog uspješnog oslobađanja, izražavajući još jednom žal što VRO Otkos 10 još uvijek nema zasluženu medalju. -Sve sam sigurniji da ga neće ni biti. Dok smo živi svjedočit ćemo što se na ovom prostoru dogodilo, a ostalo je povjesničarima i povijesti-kazao je Martinović predloživši da se Dan grada ujedno proglasi Danom branitelja Grubišnoga Polja. Podsjetio je da je ova bila izborna godina.-Zahvaljujem svim sugrađanima jer su na izborima glasali za nastavak rada u našem gradu i za gradonačelnika Zlatka Mađeruha. Jer u ovim teškim vremenima uz COVID 19, inflaciju i potrese sve je nedaće lakše prebroditi ukoliko imate kontinuitet vlasti. Zahvaljujem što su pomogli da i u našoj Županiji dođe do promjene vlasti i da imamo našeg župana Marka Marušića-istaknuo je Martinović. Poručio je i to da je u radu vlasti poželjna i konstruktivna oporba.
Zahvaljujući svima koji su položili svoje živote za naš grad, županiju, Hrvatsku, gradonačelnik Zlatko Mađeruh je istaknuo da smo ponosni Grubišnopoljci jer smo bili sudionici prve vojno redarstvene oslobodilačke operacije „Otkos 10“. Gradonačelnik je istaknuo da je zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske proračun financijski moćniji, a uz korištenje fondova Europske unije sve izdašniji, što je osiguralo završetak investicija poput izgradnje Zone malog i srednjeg poduzetništva, kanalizacije u Ulici kralja Zvonimira, rekonstrukcije javne rasvjete, vodovodne mreže, sanacije, kanalizacijske mreže, asfaltiranja gradskih ulica i izgradnje nogostupa.-Tu je i izgradnja ceste, parkirališta i pješačke staze prema Dječjem vrtiću „Tratinčica“, izgradnja doma za Rome, uređenje mjesnog doma u Grubišnom Polju, gradnja reciklažnog dvorišta, nabavka vatrogasnih i komunalnih vozila-kazao je gradonačelnik, iskazavši posebno zadovoljstvo početkom rekonstrukcije državne ceste D5 između Grubišnog Polja i Velikim Zdencima.
Kao i dosadašnjih godina Grad je osigurao niz potpora poduzetništvu, poljoprivredi, za obnovu višestambenih zgrada, potpore udrugama, lovstvu i ribarstvu. Provođeni su programi za mlade, za socijalno najpotrebitije građane, isplaćivane božićnice umirovljenicima, a od ove godine i onima bez primanja starijima od 65 godina. Grad je ove godine na mjeru '7' Programa ruralnog razvoja aplicirao nekoliko projekata koji će biti financirani novcem EU-a, a Gradu je među najvažnijima ulaganje u gospodarstvo i stvaranje još pozitivnije poduzetničke klime.-Moram se pohvaliti, ugodno nas je iznenadilo ovih dana i bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju za financijska izvješća i poslovanje. Koristim priliku zahvaliti predsjedniku Gradskoga vijeća i svim vijećnicima kao i svim djelatnicima Grada na korektnoj suradnji i ostvarenim rezultatima-kazao je gradonačelnik, nakraju obraćanja čestitavši nagrađenima na javnim priznanjima, a građanima Dan grada.
Državni tajnik Velimir Žunac je istaknuo da je Grad Grubišno Polje aplicirao na mnoge natječaje i poručio da tako i nastavi, jer financijska perspektiva za sljedeće razdoblje već započela. Župan Marko Marušić je u ulozi izaslanika predsjednika Vlade i u svoje ime čestitao vodstvu Grada na razvoju u posljednjih 30 godina, tijekom kojih je, kazao je, provedeno puno dobrih projekata i puno novca povučeno iz europskih fondova, a i porezna reforma je pomogla raspolaganje većim udjelom novca na lokalnoj razini. Podsjetio je i na vrijednu ulogu Grubišnoga Polja u njegovu izboru za župana.
Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i saborski zastupnik Miro Totgergeli je kazao kako je na svima nama zadatak da djeca puno nauče o Domovinskom ratu i o tomu što su sve branitelji podnijeli da bi danas imali slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Dotaknuo se COVID krize i iskoristio priliku da ukaže da su se građani opustili kada je u pitanju cijepljenje. Stoga je pozvao sve one koji to nisu da se ipak cijepe i tako pomognu zdravstvenom sustavu u vremenu drastičnog rasta zaraženih.
Na svečanoj sjednici su predsjednik Gradskoga vijeća Ivo Martinović, gradonačelnik Zlatko Mađeruh i njegova zamjenica Ana-Maria Štruml-Tuček uručili gradska javna priznanja. Nagrada za životno djelo uručena je Deniju Černiju, Plaketa 4. studeni 1991. godine Vladimiru Bileku, Emilu Bakiću, Ankici Volf, Radiju Grubišnom Polju i Udruzi branitelja MUP-a, dok je Povelja Grada Grubišnoga Polja pripala Marku Golubiću i Slavku Plhu. Uime nagrađenih nazočnima se obratio saborski zastupnik Vladimir Bilek.
Uoči svečane sjednice ispred spomenika grubišnopoljskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Položili su iz izaslanici predsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Vlade RH i Bjelovarsko-bilogorske županije i potpredsjednika vlade i ministra hrvatskih branitelja, predstavnici Grada Grubišnoga Polja i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata. (Tekst i foto: Michael Palijan)


  Povratak na: Novosti