Objavljeno: 15/02/2021

Darko Kralj proglašen najuspješnijim sportašem za razdoblje od 2000. do 2020. godine

Hrvatski paraolimpijski odbor je prepoznao sve uspjehe koje je D. Kralj postigao u svojoj devet godišnjoj karijeri

/slika/vijesti/2021/2021_02/2021_02_664_x_495/210215_dkralj_najuspjesniji.jpg

Grubišnopoljac Darko Kralj, prvi hrvatski osvajač zlatne paraolimpijske medalje proglašen je najuspješnijim sportašem za razdoblje od 2000. do 2020. godine prema izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Naime, HPO je u proteklom razdoblju početkom godine uobičavao organizirati proglašenje najuspješnijih sportaša HPO-a za prethodnu godinu, no zbog pandemije organizirao je proglašenje najuspješnijih za razdoblje 2000.-2020., koje je sinoć u suradnji s HRT-om održano na 2. programu nacionalne dalekovidnice.
Povod izboru najboljih je činjenica da su tijekom protekla dva desetljeća hrvatski paraolimpijci postigli nevjerojatne uspjehe. Među njima Darko Kralj najveće. Na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojio je zlato u bacanju kugle rušivši svoj, ujedno i svjetski rekord čak pet puta zaredom. Četiri godine kasnije na igrama u Londonu je unatoč problemima s nogom osvojio srebrnu medalju. No, osim paraolimpijada nizao je brojne uspjehe i na drugim svjetskim borilištima u okviru IWAS-ovih, IPC-ovih i drugih prvenstava. Ima i broncu sa SP-a 2013. u Parizu, gdje je i zaključio sportsku karijeru.
Naglasio je da prije negoli je počeo trenirati nije ni znao da postoji atletika za sportaše s invaliditetom.-Atletikom sam se počeo baviti na nagovor Josipa Slivara 2004. godine. Prihvatio sam sportski izazov i ubrzo počeo trenirati s Ivanom Ivančićem, najboljim hrvatskim trenerom za bacačke discipline-kazao je D. Kralj.
Podsjetimo, naše je sugrađanin kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, postrojbe za posebne namjene, sudjelovao u Domovinskom ratu i u srpnju 1991. za raketiranja nedaleko Dalja bio teško ranjen zbog čega mu je amputirana lijeva natkoljenica. O njegovu životu i uspjehu snimljen je i dokumentarni film 'Kralj'. (Tekst i foto: Michael Palijan)