Centar za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman

Centar za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman glavna je okosnica gradske kulture. Okuplja brojne članove u okviru folklornoga ansambla, gradskih mažoretkinja, kazališnih skupina, a građanima tijekom godine priređuje brojne kulturno društvene događaje

Centar za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman (CIK) osnovan je 29. ožujka 1994. godine odlukom tadašnjega Općinskoga vijeća Grubišnoga Polja, a naziv dr. Franjo Tuđman nosi od 2004. godine. CIK je ustanova kulture koja pute
m svojih djelatnosti promiče kulturu i umjetničke dosege te prati i potiče aktualna društvena i kulturna zbivanja. S obzirom na male vlastite prihode financira se većim dijelom iz proračuna Grada Grubišnoga Polja. Glavni sponzor i suorganizator većine aktivnosti je Turistička zajednica Grada Grubišnoga Polja dok dio aktivnosti podupire i Ministarstvo kulture. Djelatnici CIK-s su ravnateljica Marina Kamber, diplomirana ekonomistica, računovotkinja Ljubica Krajačić, kinooperater i domar Zdenko Ružička, te spremačica Vesna Čavić. Stručni suradnici su Ivan Novak, Ljubomir Stamenić,  Una Stamenić, Dario Kolarić, Iva Mojžeš, Jelena Bergovac, Ana Delić, Josip Juranek i Adrijana Župljanin.

FOLKLORNI ANSAMBL
Folklorni ansambl djeluje od 1995. godine i u svojih pet grupa okuplja sedamdesetak djece i odraslih. Probe za sve grupe se održavaju utorkom i četvrtkom. Program rada temelji se na zavičajnoj baštini Bilogore, ali njeguju se i folklorni običaji Međimurja, Pokuplja, Slavonije, Podravine, Bunjevačkih plesova, Splita, Korčule i Prigorja. Uz koreografije, koje se izvode u do detalja upotpunjenim autentičnim narodnim nošnjama, ukrasima i oglavljima i s originalnim instrumentarijem, ansambl izvodi i nemali broj vokalno-instrumentalnih djela u kojima obuhvaća pjesme poput Božićnih ili Uskrsnih.
Brojne koreografije ansambla postavili su istaknuti hrvatski koreografi poput dr. Ivana Ivančana, Ivice Ivankovića, Branka Šegovića i Gordane Marte Matunci, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti.Osim u Hrvatskoj FA Grubišno Polje nastupao je i na međunarodnim festivalima u Turskoj, Italiji, Nizozemskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj.
Voditelj i koreograf je Una Stamenić, voditelj tamburaške sekcije Ljubomir Stamenić, dječje skupine Iva Mojžeš, a koorepetitori su Josip Juranek i Ivan Novak .

MAŽORETKINJE GRADA GRUBIŠNOGA POLJA
Mažoretkinje Grada Grubišnoga Polja osnovane su u rujnu 2009. godine, a već su sljedeće primljene u Hrvatski mažoret savez. Treniraju u tri dobne skupine: kikići, kadetkinje i juniorke i broje ukupno 60 članica. Treninzi se održavaju srijedom i petkom. Tijekom godina mažoretkinje su održale brojne zapažene nastupe i svake godine natječu se na regionalnim i državnim natjecanjima Hrvatskog mažoret saveza. Sudjelovale su i na Europskom natjecanju Europske mažoret asocijacije. Brojne koreografije osmišljava i mažoretkinje trenira licencirana trenerica Adrijana Župljanin.

KAZALIŠNI AMATERIZAM
Dramska družina "Krijesnice"
 osnovana je 1995. godine i djeluje u trima skupinama koju čine djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Tijekom godine mladi glumci uvježbavaju razne predstave i skečeve koje prikazuju pred domaćom publikom u raznim prigodama (Jemeršićevo proljeće, Noć kazališta, Sveti Nikola i Božićni koncert). Voditeljica dviju mlađih skupina je Ana Delić, dok starije vodi Ivan Novak.

 

Amatersko kazalište "Bilogorci"  je s radom započelo krajem 2012. godine i okuplja odrasle zaljubljenike u kazalište i glumu. S predstavom  „Čovjek na položaju“ Bilogorci su uspješno debitirali na daskama Centra za kulturu i pobrali ovacije domaće publike, a predstavom su se predstavili i na drugim pozornicama poput Hercegovca ili Topuskog. Odigrali su i predstave  „Štef ilegalec“, „Pingvini“ i druge. Voditelj "Bilogoraca" je Ivan Novak.


 

OSTALE AKTIVNOSTI
Svake godine CIK organizira: Maškare za odrasle i djecu, Prvi pljesak - natjecanje pjevača amatera, Izložbu ručnih radova povodom međunarodnog Dana žena, Literarnu manifestaciju "Jemeršićevo proljeće", Cvjetni korzo, Marinje, Dječji tjedan, Noć kazališta, "dolazak" Svetog Nikole, Božićni koncert....
Uz te redovite aktivnosti Centar za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman organizira i kazališne predstave profesionalnih kazališta, izložbe ručnih radova, fotografija i drugih umjetnina lokalnih umjetnika, radionice, predavanja i koncerte.

 

KINO PROGRAM
Projektom provedenim uz sufinanciranje 300 000 kuna Ministarstva kulture i 120 000 kuna Grada Grubišno Polje obnovljeno je kino u CIK-u, koje je s redovnim radom kako zbog slabog interesa građana, tako i zastarjele opreme, zamrlo prije dvadesetak godina. U potpunosti je obnovljena video i audio oprema, kino je digitalizirano te je 24. studenog 2018. godine održana prva predstava u novom kinu koje ima mogućnost filmove projicirati u 3D tehnici. Prvi film prikazan na naovoj tehnici bio je Orašar i četiri kraljevstva, a pogledalo ga je 189 gledatelja. Sada su kinoprojekcije redovite svakoga vikenda i Grubišnopoljci u svom gradu mogu gledati aktualne svjetske kino hitove. KINO PROGRAM

Centar za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman nalazi se u Ulici Ivana Nepomuka Jemeršića br. 1.
Telefon:
043 448 070 računovodstvo
043 485 270 fax
e-mail: centar.za.kulturu.i.informiranje@bj.t-com.hr
facebook: Cik FTuđman
web stranica: www.cikdft.hr