Darko Kralj proglašen najuspješnijim sportašem za razdoblje od 2000. do 2020. godine

Hrvatski paraolimpijski odbor je prepoznao sve uspjehe koje je D. Kralj postigao u svojoj devet godišnjoj karijeri

Darko Kralj proglašen najuspješnijim sportašem za razdoblje od 2000. do 2020. godine

Grubišnopoljac Darko Kralj, prvi hrvatski osvajač zlatne paraolimpijske medalje proglašen je najuspješnijim sportašem za razdoblje od 2000. do 2020. godine prema izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Naime, HPO je u proteklom razdoblju početkom godine uobičavao organizirati proglašenje najuspješnijih sportaša HPO-a za prethodnu godinu, no zbog pandemije organizirao je proglašenje najuspješnijih za razdoblje 2000.-2020., koje je sinoć u suradnji s HRT-om održano na 2. programu nacionalne dalekovidnice.
Povod izboru najboljih je činjenica da su tijekom protekla dva desetljeća hrvatski paraolimpijci postigli nevjerojatne uspjehe. Među njima Darko Kralj najveće. Na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojio je zlato u bacanju kugle rušivši svoj, ujedno i svjetski rekord čak pet puta zaredom. Četiri godine kasnije na igrama u Londonu je unatoč problemima s nogom osvojio srebrnu medalju. No, osim paraolimpijada nizao je brojne uspjehe i na drugim svjetskim borilištima u okviru IWAS-ovih, IPC-ovih i drugih prvenstava. Ima i broncu sa SP-a 2013. u Parizu, gdje je i zaključio sportsku karijeru.
Naglasio je da prije negoli je počeo trenirati nije ni znao da postoji atletika za sportaše s invaliditetom.-Atletikom sam se počeo baviti na nagovor Josipa Slivara 2004. godine. Prihvatio sam sportski izazov i ubrzo počeo trenirati s Ivanom Ivančićem, najboljim hrvatskim trenerom za bacačke discipline-kazao je D. Kralj.
Podsjetimo, naše je sugrađanin kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, postrojbe za posebne namjene, sudjelovao u Domovinskom ratu i u srpnju 1991. za raketiranja nedaleko Dalja bio teško ranjen zbog čega mu je amputirana lijeva natkoljenica. O njegovu životu i uspjehu snimljen je i dokumentarni film 'Kralj'. (Tekst i foto: Michael Palijan)
 


  Povratak na: Novosti