Idućeg tjedna počinje istraživanje ugljikovodika na gradskom području

Kreće se s geodetskim mjerenjima, a potom stižu i prvi bušači. Odštete vlasnicima površina i kultura su osigurane, rečeno na sastanku u Gradskoj vijećnici

Idućeg tjedna počinje istraživanje ugljikovodika na gradskom području

INA – Industrija nafte će na poljoprivrednom i šumskom području dijela Grada Grubišnoga Polja provoditi seizmička mjerenja u svrhu istraživanja rezervi nafte i plina. Istraživanja će biti provedena na području triju mjesnih odbora – Turčević Polja, Ivanova Sela i Dapčevačkih Brđana, čulo se na sastanku u Gradskoj vijećnici na kojemu su uz gradonačelnika Zlatka Mađeruha i predstavnika INE Stjepana Pavelića, bili i predsjednici mjesnih odbora Danijela Šoma, Matej Lukenda i Drago Horvat. Gradonačenik je pojasnio što za Grubišno Polje znače ova istraživanja.-Ove istražne radnje su dobar projekt za Grubišno Polje, da znamo kakvim prirodnim resursima raspolažemo. Želja nam je da se što više ljudi s našeg područja uključi ili zaposli u ovim istražnim radnjama-kazao je gradonačelnik.
Prema riječima Stjepana Pavelića, istraživanja će biti provedena u okviru projekta 3D Virovitica jug, a radove će izvoditi Inin podizvođač. Planirano je da se s radovima započne iduće godine, no zbog zahtjevnosti terena, vremenskih prilika i koronavirusa počet će puno ranije, tako da će geodeti s mjerenjima početi već idućega tjedna od Turčević Polja prema Virovitici i od Dapčevice prema sjeveru i poligonu Gakovo. Nakon petnaestak dana na označeni teren trebali bi doći i bušači.-Prva faza bi trebala biti postavljanje kablova i senzora, a svakih 240 metara bit će postavljen senzor Tremornet najnovije tehnologije, koji će olakšati istražne radove-rekao je Pavelić i objasnio sam postupak. Naime, ove godine na teren izlaze traktorske i ručne bušilice. U bušotine od 10 metara polagale bi se plastične cijevi a u njih eksploziv. Tek nakon analize u njihovu zagrebačkom laboratoriju znat će se gdje bi mogla biti nalazišta. Eventualne štete koje bi mogle nastati uslijed mjerenja, nakon završetka radova procijenit će komisija, a ukoliko do nje dođe, podmirit će ju INA. Pavelić je pojasnio da se neće bušiti na površinama s trajnim nasadima, već samo s kulturama poput žitarica i kukuruza za koje već imaju pripremljene odštetne izračune. Za kukuruz je tako odšteta 13 tona po Ha i 1,30 kn po kg na bazi suhog zrna, za soju, suncokret i repicu odšteta  je četiri tone prinosa po ha i 2,70 kn po kg te za pšenicu, ječam i zob je 7 t po ha i 1,40 po kg. Zahtjeve za odštetu zaprimat će Odjel za poljoprivredu i gospodarstvo Grada Grubišnoga Polja. Gradonačelnik je zatražio garanciju očuvanja izvora vode na tim područjima, što je i obećano. (Tekst: Vesna Žagar Janošić, fotografije Dražen Čvek)


  Povratak na: Novosti