Josipu Cinku iz Donje Rašenice završno priznanje Crvenoga križa, krv je darovao 113 puta !

Gradsko drutšvo Crvenoga križa Grubišnoga Polja jučer uručilo zahvalnice i priznanja jubilarnim darivateljima krvi

Josipu Cinku iz Donje Rašenice završno priznanje Crvenoga križa, krv je darovao 113 puta !

Povodom Međunarodnoga dana Crvenoga križa i Tjedna hrvatskog Crvenog križa jučer je grubišnopoljsko Gradsko društvo te međunarodne asocijacije u domu u Grubišnom Polju upriličilo svečanost na kojoj tradicionalno zahvalnicima, priznanjima i prigodnim darovima nagrađuje jubilarne darivatelje u prethodnoj godini. Dugogodišnju karijeru dobrovoljnog darivatelja krvi završio je Josip Cink iz Donje Rašenice. On je krv darovao čak 113 puta, ali zbog dosegnute gornje dobne granice više ne može biti darivateljem te mu je uručeno završno priznanje Crvenoga križa. Plakete za 100 puta darovanu krv dobili su Marko Golubić i Slavko Plh, za 75 darivanja Željko Đerke, Krunoslav Horvat i Miroslav Rejman, dok je Damir Vašek krv darovao 50 puta.
Svečanost je ujedno bila prilika za podastiranje podataka i statistike. Tako je lani u odnosu na 2020. godinu pristupilo 28 darivatelja više, od kojih je prikupljeno 370, ili samo tri doze krvi manje negoli 2020. godine. Bilo je 15, odnosno upola manje onih koji su prvi puta darovali krv negoli u 2020. godini, ali je, uspoređuju li se posljednje četiri godine, u 2021. godini broj doza na 100 stanovnika prema popisu iz 2011. godine najveći i iznosi 4,8 doza. Odgovor valja potražiti u činjenici da se lani nakon apela Hrvatskoga zavoda za transfuzijsku medicinu zbog izvanrednih potreba za krvlju uzrokovanih potresom, u siječnju akcijama odazvao natprosječan broj darivatelja krvi.
Darivatelje je uime Grada Grubišnoga Polja i gradonačelnika pozdravio i čestitke uputio Tony Dvoržak, viši referent za komunalne djelatnosti. (mp)

Popis jubilarnih darivatelja u 2021. godini


  Povratak na: Novosti