Laboratorij za analizu tla ishodio Rješenje Ministarstva poljoprivrede

Otvaranjem laboratorija u Grubišnom Polju, prvoga u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji usluge analize tla poljoprivrednicima su postale dostupnije, a troškovi niži

Laboratorij za analizu tla ishodio Rješenje Ministarstva poljoprivrede

Laboratorij za analizu tla, koji radi u sklopu Razvojne agencije AGRO u Grubišnom Polju, ishodio je Rješenje Ministarstva poljoprivrede te tako postao prvi ovlašteni laboratorij za analizu tla u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Do sada je na području Hrvatske samo devet institucija imalo rješenje za ovlašteno obavljanje analize tla, a potreba za njihovim uslugama sve je veća.
Otvaranjem laboratorija u Grubišnom Polju, usluge analize tla poljoprivrednicima su postale dostupnije, a troškovi niži.
Grad Grubišno Polje izgradio je i opremio laboratorij za analizu tla zahvaljujući EU sredstvima te na taj način osigurao širenje ključnih usluga namijenjenih poljoprivrednicima u ovom ruralnom kraju.
Laboratorij pruža usluge od 2020. godine za poljoprivrednike s područja cijele Hrvatske, koji su analizu tla koristili za vlastite potrebe, no ovo ovlaštenje omogućuje mu širenje korisnika. Kao ovlašteni laboratorij usluge može pružati zakupcima državne zemlje, korisnicima mjere izravnog plaćanja 10.1.17. za poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama, kao i ekološkim proizvođačima te za zemlju koja se nalazi u Upisniku poljoprivrednika ili OPG-a. 
Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik OPG-a, dužne su pratiti stanje poljoprivrednog zemljišta, najmanje svake četiri godine, a za korisnike poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države tijekom prve godine uvođenja u posjed i zadnje godine prije isteka ugovora te periodično najmanje svake četiri godine. Laboratorij će provedene analize unositi u bazu podataka Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
Brojne jedinice lokalne i regionalne samouprave prepoznale su važnost analize tla, među njima je i Grad Grubišno Polje te Bjelovarsko-bilogorska županija, koji subvencioniraju analizu tla poljoprivrednicima kroz mjere potpora u poljoprivredi, u iznosu od 200 kuna po uzorku.
Laboratorij za analizu tla nalazi se u Proizvodno-poduzetničkom inkubatoru Grubišno Polje, na adresi Ivana Nepomuka Jemeršića 37D, Grubišno Polje. Za sve informacije o uzorkovanju i analizi kontaktirajte nas na 043-247-727, 099 357 4115 ili na e-mail: laboratorij@ra-agro.hr


  Povratak na: Novosti