Opasnosti od nestašice vode u Grubišnom Polju nema, ali valja racionalno koristiti i vodu i druge energente

U Grubišnom Polju vodosustav počiva na pet izdašnih bunara, a velikozdenački na četirima

Opasnosti od nestašice vode u Grubišnom Polju nema, ali valja racionalno koristiti i vodu i druge energente

Svjedoci smo neuobičajeno sušnog razdoblja u kojemu su vodostaji pojedinih rijeka i drugih vodenih površina u Europi uvelike opali. Situacija je toliko ozbiljna da su pojedine nuklearne elektrane u smanjenom režimu rada jer vrlo tople i vodom oskudne rijeke ne mogu osigurati kvalitetno hlađenje reaktora. Poljoprivredne površine vape za vodom i njezin je nedostatak utjecao na prinose usjeva u Francuskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj, Portugalu i Italiji.
U Hrvatskoj su u Istri već uvedene restriktivne mjere korištenja pitke vode u okviru kojih je zbog nepovoljne hidrološke situacije zabranjeno korištenje vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima. Odluka ostaje na snazi dok se hidrološka situacija ne popravi.
Grubišno Polje posjeduje poprilično dobro opskrbljene i izdašne izvore vode pa u Vodovodu Grubišno Polje kažu da mjesta brizi nema. Naime, opskrba Grubišnoga Polja počiva na pet bunara, od kojih se dva, lani izgrađena, u funkciji i pune vodoopskrbnu mrežu na području grada, a tri stara su također u funkciji kao rezerva. I u Velikim Zdencima su četiri bunara, od kojih je jedan novi koji odlično funkcionira i vode ima.
No, direktor Vodovoda Grubišno Polje Šimun Aščić kaže kako unatoč tomu valja racionalno koristiti vodu, odnosno za stvarne potrebe, jer se ne zna kakva će situacija biti ubuduće. Primjer je nekoliko grubišnopoljskih naselja, poput Turčević Polja Lončarice, Male Dapčevice, Male Barne, Dapčevačkih Brđana i Munija, koja su nekada bila bogata vodom, a proteklih nekoliko godina ljeti su ondje bunari redovito prazni pa opskrba počiva na vodi koju im uz sufinanciranje Grada Grubišnoga Polja cisternama dovoze vatrogasci.
I grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh poziva na mjere racionalnog korištenja ne samo vode već svih ostalih energenata. (mp)


  Povratak na: Novosti