Proslavljena 135. godišnjica osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grubišnoga Polja

Osim što su štitili ljude i imovinu, bili su okosnica društvenih događanja te temelj osnutku JVP-a Grada Grubišnoga Polja, poručeno sa svečane sjednice

Proslavljena 135. godišnjica osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grubišnoga Polja

Tradiciju dobrovoljnih vatrogasnih društava treba čuvati i njegovati, jer osim što brinu o zaštiti ljudi i imovine, ta su društva temelj nastanka javnih vatrogasnih postrojbi, njihova su velika potpora, ali su kroz povijest bila zamašnjak i okosnica brojnih društvenih događanja. Neke su to od poruka odaslane na jučerašnjoj proslavi 135. godišnjice osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grubišnoga Polja.
Proslava je počela podizanjem zastave s kninske tvrđave koja je u DVD tijekom siječnja ove godine stigla iz Kninskog muzeja. Potom je održana sveta misa za sve preminule i poginule vatrogaskinje i vatrogasce, koju je u crkvi sv. Josipa predvodio preč. Većeslav Magić. Misu je predvodio u misnici s likom zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana, koju mu je prigodom 135. godišnjice postojanja darovalo slavljeničko DVD Grubišno Polje.
Proslava je nastavljena svečanom sjednicom u mjesnom domu u Zvonimirovoj ulici, gdje su u nazočnosti brojnih uzvanika podijeljene zahvalnice kako dugogodišnjim članovima društva, tako i onima koji su pomagali njegov rad. Kratku povijest društva osnovanog 1887. godine, koju je sastavio Nenad Matijašević, počasni doživotni tajnik DVD-a i autor 2009. godine objavljene knjige 120 godina vatrogastva u Grubišnom Polju, pročitao je Jurica Pušić.
Prigodnim riječima i čestitkama domaćinima obratili su se Vitomir Pintarić, zapovjednik JVP-a Grubišno Polje, zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Tomislav Kunješić, predsjednik koordinacije braniteljskih udruga grada Alen Skender, predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Silvestar Štefović, gradonačelnik Zlatko Mađeruh, zamjenica župana Marija Jungić i saborski zastupnik Miro Totgergeli.
-Zahvaljujem na doprinosu koji dajete kroz svoj rad. Bitni ste sudionici javnog života grada i vaši napori za spas od prirodnih nepogoda nemjerljivi su i hvale vrijedni. Vaš je rad već ranije bio prepoznat u Gradu, kada ste 2007. godine dobili Povelju grada za poseban doprinos i promicanje ugleda Grada Grubišnoga Polja. Koristim priliku najaviti da ću ove godine povodom Dana grada DVD Grubišno Polje predložiti za javno priznanje Plaketu 4. studeni-poručio je tom prilikom gradonačelnik Mađeruh. (Michael Palijan)


  Povratak na: Novosti