Premijer Plenković: PSP Grubišno Polje predstavlja veliku investiciju u hrvatsku energetsku infrastrukturu

Premijer je danas sudjelovao na obilježavanju završetka prve faze projekta izgradnje Podzemnog skladišta plina Grubišno Polje

Premijer Plenković: PSP Grubišno Polje predstavlja veliku investiciju u hrvatsku energetsku infrastrukturu

Danas je kod postrojenja nedaleko središta grada obilježen završetak prve faze projekta izgradnje Podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, na kojemu je bio i premijer Andrej Plenković. Podsjetimo, riječ je o 32,6 milijuna eura vrijednoj prvoj fazi ukupno 65 milijuna kuna vrijednog projekta, koja uključuje proizvodnju, odnosno eksploataciju prirodnog plina iz ležišta. Prema procjenama u ležištu je oko 154 milijuna prostornih metara plina za proizvodnju, koji će u prvoj fazi biti miješan s plinom iz transportnog sustava, čime će hrvatska proizvodnja plina u početku biti povećana za 10 do 15 posto.-Pred nama su dvije do tri godine pridobivanja plina iz ležišta. Za vrijeme probne eksploatacije je postignuta proizvodnja od 275 tisuća kubičnih metara na dan, što na godišnjoj razini iznosi više od očekivanih 40 milijuna prostornih metara plina-kazao je direktor PSP-a Vlado Vlašić.
Osim popriličnog iskoraka u državnoj energetskoj sigurnosti, u počecima će crpljenje plina označiti i popriličan prihod u proračun Grada Grubišnoga Polja, ali i druge dobrobiti.-Dobro se uklapa u našu lokalnu strategiju gospodarskoga razvoja koju temeljimo na energetskim i prirodnim resursima. Otvara novu djelatnost na području lokalne uprave, kroz rudnu rentu bitno osnažuje naše prihode koje možemo iskoristiti u druge investicije u gospodarstvu i infrastrukturi koje će se manifestirati kroz druge za nas važne projekte-naglasio je gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Naime, nakon lani pola milijuna, ove godine bi se u gradski proračun na ime rente trebalo sliti oko 1,2 milijuna eura, a otvorit će se prostor za zapošljavanje petnaestak radnih mjesta.
Dio rudne rente odlazi i u proračun Županije.-Izgradnja Podzemnog skladišta plina je strateški projekt s velikim značajem za cijelu Hrvatsku. Ali, za nas u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ima poseban značaj kao najveći ikad pokrenut energetski projekt na području županije-kazao je župan Marko Marušić.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan je poručio kako je do izgradnje LNG terminala na Krku 2021. godine hrvatska sigurnost opskrbe plinom u zimskim mjesecima ovisila o jedinom skladištu plina u Okolima kod Siska pa Hrvatska ulaže u projekte koji će ojačati plinski sustav i osigurati dostatne količine plina.-Kako bi bila zaokružena ova infrastrukturna inicijativa važan je moment upravo skladište plina u Grubišnom Polju. Njegova fleksibilnost i usluge koje će davati na tržištu plina dodatni su element sigurnosti opskrbe i jamac razvoja tržišta. Također se otvaraju nove mogućnosti za one koji sudjeluju na tom tržištu, a u planu je otvaranje burze plina kako bi bio zaokružen ne samo infrastrukturni, već i institucionalni okvir platformom učinkovitog trgovanja-kazao je ministar Habijan.
Premijer A. Plenković projekt u Grubišnom Polju smatra dijelom hrvatskog usmjerenja energetike kao prioriteta, da osigura sigurnost opskrbe, da imamo dovoljne skladišne kapacitete plina, a da cijena tog važnog energenta bude priuštiva i građanima i gospodarstvu. Projekt u Grubišnom Polju je nazvao sjajnim, jer će postojeći plin biti prerađen, prilagođen i u toj stanici pomiješan s plinom iz transportnog sustava, nakon čega će cijeli prostor biti pretvoren u podzemno skladište plina.Nakon LNG-a kao najdalekovidnijeg projekta u energetici u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina, ovaj predstavlja veliku investiciju u hrvatsku energetsku infrastrukturu, a na vidiku su nove.-Posebno veseli da je Agenciji za ugljikovodike prijavljeno komercijalno otkriće plina na bušotini Rastovac 1 na području Grubišnoga Polja unutar istražnoga prostora Drava 3, što znači da ćemo imati još važnih projekata u energetici, u plinu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji-kazao je premijer.
Osim govornika među uzvanicima na svečanosti su bili saborski zastupnici Miro Totgergeli i Vladimir Bilek, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, Zoran Čogelja direktor Odnosa s državnom i lokalnom upravom INA-e, predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, HERA-e, Agencije za ugljikovodike, HROTE-a, Uprave tvrtke Plinacro, koja je stopostotni vlasnik društva Podzemno skladište plina i drugi. (mp)


  Povratak na: Novosti