Većina štete nakon nevremena je sanirana, ali posla ima još

Grubišnopoljsko područje pogođeno olujnim nevremenom obišao Damir Trut, ravnatelj CZ RH, župan Marko Marušić sa suradnicima i domaćinom gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom

Većina štete nakon nevremena je sanirana, ali posla ima još

Kratko, ali rijetko zabilježeno silovito nevrijeme u četvrtak je oko 15 sati pogodilo područje Grubišnoga Polja. Siloviti vjetar čupao je i lomio stabla, rušio dijelove krovova, oštećivao automobile, infrastrukturu, razbijao prozorska okna i uništavao drugu imovinu. Prava je sreća da nitko, prema sadašnjim informacijama, nije ozlijeđen. 
Obilazeći u nevremenu stradala područja Bjelovarsko-bilogorske županije, u petak u poslijepodnevnim satima i područje Grubišnoga Polja obišao župan Marko Marušić sa suradnicima, Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite Hrvatske te gradonačelnik Zlatko Mađeruh u pratnji predstavnika Stožera civilne zaštite Grada Grubišnoga Polja. Uvjerili su se da su na pojedinim mjestima i na području našega grada nastale znatne štete kako na objektima, tako i na drveću, usjevima.
Trut kaže kako je s državne razine stigla pomoć u obliku materijala te je državna intervencijska postrojba bila na terenu sanirajući štete, a vjeruje da će i Vlada pružiti određen oblik pomoći. Kaže da su formirani timovi koji raspolažu opremom, vozilima i dizalicama i osposobljeni su za rad na visini. 
Zahvaljujući svima koji su pružili pomoć, župan Marušić je kazao da su sve službe na terenu i radi se punom parom, ponajprije na sanaciji krovova, iako je i kiša tijekom vikenda još otežavala poslove sanacije. Ističe da će se pravi razmjeri štete tek utvrđivati. Cilj je prvo sanirati objekte, a potom utvrditi i štete na poljoprivredi. Nakon što je prije nekoliko tjedana proglasio stanje prirodne nepogode zbog suše na cijelom području županije, sada će Marušić imati zadatak proglasiti stanje prirodne nepogodne zbog nevremena. Poručio je kako nitko neće biti bez krova nad glavom. Do petka je jedna čazmanska obitelj tražila privremeni smještaj koji joj je omogućen. 
Gradonačelnik Mađeruh je kazao kako se zbog očite promjene prirode moramo pripremiti za još ovakvih scenarija. Kazao je da su službe dobro organizirane na području grada, prikupljaju se podaci o potrebnom materijalu za pomoć jer rijetki su gospodarski objekti na kojima nije nastala šteta. Poručio je kako će biti učinjeno sve kako bi se pomoglo građanima.
Posao na sanaciji štete na objektima na području grada još uvijek nije dovršen, još uvijek stižu prijave o šteti, što govori o razmjerima nepogode koja je pogodila naš kraj. Danas je ponovno zasjedao Stožer civilne zaštite grada. Kako se moglo čuti ukupno je zaprimljeno 158 poziva za sanacijom, a odrađeno ih je 130. I u narednim će danima biti potrebe za intervencijama. Vitomir Pintarić, član stožera i zapovjednik JVP-a Grada Grubišnoga Polja, kazao je da su sudjelovala 84 vatrogasca, među kojima su grubišnopoljski, ali i kolege iz Daruvara, Velikoga Grđevca, Končanice, a iz Varaždina i Virja s autoljestvama. Zamjenik načelnika gradskoga stožera civilne zaštite Tony Dvoržak kaže kako se i dalje zahtjev za sanacijom štete može dojaviti na broj 485 118 (mp)


  Povratak na: Novosti