Gradska knjižnica Mato Lovrak

Svoje korijene vuče u 1881. godinu kada je osnovana Čitaonica u kojoj su građani mogli provesti svoje slobodno vrijeme čitajući novine, časopise i knjige. Danas je moderna ustanova koja pruža velik broj različitih usluga korisnicima svih uzrasta.

Veliki značaj u grubišnopoljskom kulturnom životu ima Gradska knjižnica „Mato Lovrak“ Grubišno Polje. Svoje korijene vuče u 1881. godinu kada je osnovana Čitaonica u kojoj su građani mogli provesti svoje slobodno vrijeme čitajući novine, časopise i knjige. Iako je prvotno oduševljenje splasnulo zbog samo pet članova, slijedećih se godina broj povećao. Osim nabave stručne i zabavne literature, ondje se uvježbavaju igrokazi, izvode prve kazališne predstave. Godine 1899. počinje se objavljivati prvi „Učiteljski glasnik“, zemaljski staleški list, namijenjen učiteljima u Hrvatskoj i Slavoniji, pokretač i urednik kojega je bio Vjekoslav Klemen.

Godine 1948. izgrađena je zgrada u koju se smjestilo Narodno sveučilište „Petar Preradović“, u sastavu kojega je svoje mjesto našla je i Narodna knjižnica i čitaonica. U početku je imala jedva četrdeset četvornih metara sa skromnim knjižnim fondom i Područnim odjelom u Velikom Grđevcu osnovanom 1924. godine na inicijativu odvjetnika dr. Ante Adžije.

Knjižnica se s godinama razvijala, proširivala, a znatniju modernizaciju dočekala je u devedesetima prošloga stoljeća. Krajem toga desetljeća među prvima u regiji je informatizirana i modernim je računalnim programima krenula prema 21. stoljeću. 2001. godine otvoren je Dječji odjel s igraonicom. 24. listopada 2005. godine izdvojena je iz sastava CIK-a i osnovana je Gradska knjižnica Grubišno Polje, koja 2. veljače 2006. godine dobiva konačni naziv Gradska knjižnica „Mato Lovrak“. Knjižnica danas ima Dječji odjel s igraonicom, Informativno posudbeni odjel za odrasle, Studijski odjel s čitaonicom, Zavičajnu zbirku i Područni odjel knjižnice u Velikom Grđevcu.
13. svibnja 2009. godine svečano je otvoren adaptiran i dograđen prostor knjižnice u uređenje kojega su Ministarstvo kulture i medija i Grad Grubišno Polje zajednički uložili 1,3 milijuna kuna. Novouređeni prostor od 270 četvornih metara pruža nove radne mogućnosti poput priprema i provedbi programa iz područja odgoja i obrazovanja, kulture, raznih predavanja za sve uzraste, te izložaba knjiga i druge građe. Tijekom 2018. godine Odjel za odrasle adaptiran je i dio uredskog prostora proširen je za korisnike.

Raspolaže s gotovo 40 tisuća jedinica knjižne i neknjižne građe te ima u prosjeku 400 aktivnih korisnika. Dobro je opremljena informatičkom i ostalom opremom za potrebe korisnika. Krajem 2019. godine osnovan je Čitateljski klub mladih namijenjen djeci i mladima od 13 do 25 godina, a 2020. godine osnovan je i Čitateljski klub za odrasle. Oba kluba okupljaju strastvene ljubitelje knjiga i čitanja koji se sastaju na mjesečnoj razini radi komentiranja svojih omiljenih djela.
Besplatni upis tijekom godine imaju umirovljenici iznad 60 godina starosti, blizanci, djeca invalidi i najčitatelji u istoj godini.

Područni odjel u Velikom Grđevcu broji oko 5000 knjiga, a za korisnike je otvoren četvrtkom od 12 do 14 sati. Područni odjel je u potpunosti obnovljen i proširen 2014. godine.

Svoju knjižnu i neknjižnu građu knjižnica nabavlja sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Grubišnoga Polja, Općine Velikoga Grđevca i vlastitim sredstvima, otkupom Ministarstva kulture i medija, darom korisnika knjižnice i zamjenom (naknada za izgubljeno).

Upravo je prezentiranje rada knjižnice kroz kontinuiranu pozitivnu suradnju s udrugama i institucijama u našem gradu i šire dokaz ostvarenja cilja koji treba stalno razvijati i unaprjeđivati. Kako bi javnost bila obaviještena o događanjima u knjižnici redovno se ažurira mrežna stranica ustanove i Facebook društveni profil (Gradska knjižnica Mato Lovrak) na kojoj se nalaze noviteti, najave te sve održane aktivnosti popraćene fotografijama.

Knjižnica surađuje s Centrom za kulturu i informiranje Dr. Franjo Tuđman, Dječjim vrtićem „Tratinčica“, Udrugom „Iglica“, Osnovnom školom I. N. Jemeršića, Srednjom školom Bartola Kašića, Radijem Grubišnim Poljem i drugim institucijama u gradu i izvan njega.

Ravnateljica knjižnice je magistra bibliotekarstva Jelena Ćafor.

Adresa: Ulica Ivana Nepomuka Jemeršića 1, 43290 Grubišno Polje
Telefon: 043 485 016
Fax: 043 485 270
E-mail: knjiznica.gp@gmail.com
Web: www.gkml.hr
Radno vrijeme: ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 11 do 15 sati, a četvrtkom od 12 do 19 sati.