Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemeršića

Osnovno školstvo na grubišnopoljskom području vuče korijene još u doba Vojne krajine. Nakon njezina ukinuća 1871. godine nastava s njemačkog prelazi na hrvatski jezik.

Temelje razvoju osnovnoga školstva udarili su prvi učitelji N. Kijurina i Vjekoslav Klemen koji je kao učitelj i upravitelj škole u Grubišnom Poju proveo trideset godina, tijekom kojih je puno učinio za školu i mjesto. Od toga vremena škola se sve više razvija.

U Drugom je svjetskom ratu radila u otežanim uvjetima: zgrada škole bila je oštećena a nastava počesto prekidana. 1. listopada 1956. godine nastava je preseljena u takozvanu „Bijelu labudicu“, novu školsku zgradu koja je nakon 29. studenoga te godine, kada je u potpunosti dovršena, dobila epitet jedne od najopremljenijih škola u tadašnjoj Jugoslaviji. U kolovozu 1960. godine škola je dobila ime „Lazo Tihomirović“.

Svojevremeno broj učenika u školi zajedno s područnim odjeljenjima, kojih je do sedamdesetih godina prošloga stoljeća bilo dvanaest, popeo se do 1650. No, od sedamdesetih je godina broj učenika, posebice na selu, svake godine opadao, tako da su u devedesetima ostale samo tri područne škole.

U Domovinskomu ratu školska zgrada je odigrala važnu ulogu jer su u njoj bili smješteni pripadnici ZNG-a. Od ratne školske godine 1991/1992. škola nosi ime Ivana Nepomuka Jemeršića (1846-1938), znakovita grubišnopoljskoga župnika, narodnoga zastupnika u Hrvatskomu Saboru i velikoga domoljuba. Nakon oslobođenja, kako se normalizirao život u gradu, normalizirao se i školski.

U školskoj godini 2021/22. školu pohađa 420 učenika u 25 razrednih odjela. 388 ih je u matičnoj školi u Grubišnom Polju u 21 razrednom odjelu, 28 u područnoj školi u Velikim Zdencima u trima razrednim odjelima, a četiri u područnoj školi u Ivanovu Selu u jednom razrednom odjelu. Nastava je stručno zastupljena, osim iz njemačkoga jezika i fizike. Uz ravnateljicu Snježanu Šeliš i pedagoginju Rajku Dražić Lužanić u školi je zaposleno 35 učitelja predmetne nastave, 14 učitelja razredne nastave, stručna suradnica logopedkinja, knjižničarka, 16 djelatnika na administrativnim i tehničkim poslovima te 11 pomoćnika u nastavi. 

Učenici su tijekom školske povijesti bili sudionici brojnih natjecanja na kojima su osvajali visoke nagrade. Školski je vrt 2001. godine bio proglašen najljepšim školskim okolišem u akciji HRT-a i Ministarstva prosvjete i športa. Škola je potpuno opremljena za kvalitetno i suvremeno izvođenje nastave. Projektom vrijednim 11 milijuna kuna 2019. godine školska je zgrada zajedno sa sportskom dvoranom podvrgnuta energetskoj obnovi kojim joj je vraćen epitet bijele labudice. Nastava se odvija u jednoj smjeni.

Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemeršića nalazi se u Ulici hrvatskih branitelja br. 20 u Grubišnom Polju,
Telefon: 043 485 020
Fax: 043 485 007
Ravnateljica: 043 485 421
Web: www.os-injemersica-grubisnopolje.skole.hr
E-mail: os-grubisno-polje@bj.t-com.hr