10. godina ČB Grubišnoga Polja i 7. Sajam starih zanata ČB Treglave

Obje su manifestacije privuke velik broj sudionika i posjetitelja

10. godina ČB Grubišnoga Polja i 7. Sajam starih zanata ČB Treglave

Češka beseda Treglave jučer je bila domaćin sedmoga izdanja manifestacije Sajma starih zanata održane ispred mjesnog doma u tom grubišnopoljskom naselju. Na štandovima su izlagali članovi čeških beseda Virovitičko-podravske županije, Osijeka, Velikih i Malih Zdenaca, Končanice, Bjelovara, Garešnice, Prekopakre i češka beseda domaćina. U 14 sati su održane sportsko zabavne igre za mlade, a u 16 sati kulturno umjetnički program u kojemu su nastupili limena glazba, mali plesači čeških beseda Velikih i Malih Zdenaca i Končanice te sve skupine domaćina. Predsjednik besede Zvonko Harauzek kazao je da je namjera te kulturne manifestacije Čeha, koji se odvija pod projektom Dani češke kulture, očuvati stare zanate od zaborava. Harauzek kaže kako će manifestaciji nastojati održavati i narednih godina te je istovremeno i poboljšavati.
A, Češka beseda Grada Grubišnoga Polja jučer je ispred svojih prostorija u Ulici 4. studenog 1991. godine u Grubišnom Polju bila domaćin manifestacije Vaclavske posviceni kojom je ujedno proslavljena 10. godišnjica osnutka te besede. Predsjednica besede Vesna Havelka se pohvalila da je tijekom prvih deset godina ta češka beseda izrasla u udrugu koja ima nekoliko sekcija. Naime, djelovati je počela s glazbenom i pjevačkom skupinom. Potom su se nadovezali s trima plesnim i dramskom skupinom, dok je najnovija formirana gastro skupina. Osim domaćina na manifestaciji su nastupili gosti Zajednica Mađara Grada Grubišnoga Polja, Zajednica Mađara Bjelovara, Udruga žena Hrvatsko srce iz Velikoga Grđevca, SKD Prosvjeta pododbor Grubišno Polje te češke besede Golubinjak, Šibovac, Ivanovo Selo, Lipovac, Dežanovac i Gornji Daruvar.
Obje su manifestacije obišli Ana-Maria Štruml Tuček, predsjednica Saveza Čeha i zamjenica gradonačelnika Grubišnoga Polja iz reda češke nacionalne manjine, Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana iz reda češke nacionalne manjine i Vladimir Bilek saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu. (Tekst i foto: Michael Palijan)


  Povratak na: Novosti