Biskup Vjekoslav Huzjak blagoslovio crkvu Svih Svetih

Ujedno je proslavljena i 20. obljetnica formiranja župe Svih Svetih Velikih i Malih Zdenaca

Biskup Vjekoslav Huzjak blagoslovio crkvu Svih Svetih

- Ovo je crkva u kojoj ćete se sastajati kao obitelj i zajednica vjera, u kojoj ćemo slaviti sveta otajstva i Boga sa svojim župnicima i biskupom. Da bismo slaveći njega stekli onu snagu potrebnu da možemo ljubiti i pomagati jedni druge i graditi ljepše, pravednije i radosnije društvo u kojem živimo, u kojem ćemo mi sretni moći stvarati za nove generacije-Kazao je to jučer u svojoj homiliji pred nekoliko stotina vjernika bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak blagoslivljajući župnu crkvu župe Svih Svetih Velikih i Malih Zdenaca.
Naime, nakon što su dovršeni svi građevinski radovi, te je crkva uređena izvana i iznutra, blagoslov je bio logičan slijed, te je ujedno i korak do posvete crkve, koja će uslijediti nakon nabavke oltara, klupa, razglasa i crkvenih zvona. Grubišnopoljski i župnik župe Svih Svetih preč. Većeslav Magić podsjetio je na činjenicu da su crkva i župa jedne od najmlađih Bjelovarsko-križevačke biskupije. Time je misno slavlje ujedno bilo i proslava 20. godišnjice župe koju je 28. srpnja 1994. godine dekretom osnovao danas blagopokojni kardinal Franjo Kuharić, te se istovremeno se počelo tražiti mjesto za njezinu izgradnju te sređivati sva dokumentacija. -Kamen temeljac postavljen je i blagoslovljen 20. lipnja 2004. godine. Nakon deset godina crkva je uređena, tako da je sada doista prava ljepotica.-rekao je preč. Magić upućujući zahvalu inicijativnom odboru, župnicima, Gradu Grubišnom Polju na čelu s gradonačelnikom, te svakako svim dobrim ljudima i župljanima, koji su odvojili svoja sredstva kako bi crkva zasjala punim sjajem.
Posveti crkve prisustvovao je i preč. Antun Ćorković, prvi župnik te župe osnovane 1994. godine.-Prolazili smo  kroz 14 godina jako puno. Bilo je i teških trenutaka, poteškoća uopće opstati ili nestati s ovih područja. Nje dao Bog, Ime Marijino i Sveti Josip, a sada pogotovu i svi sveci Božji. Od srca hvala na svemu i čestitam vam !-rekao je preč. A. Ćorković. Svetu misu je koncelebrirao i ivanovoselski župnik vlč. Josip Košćak. Na misi su bili predstavnici gradske vlasti predvođeni gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom i predsjednikom Gradskoga vijeća Ivom Martinovićem, a ispred županijske vlasti Mladen Marušić, županijski pročelnik za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu.-Nakon 500 godina ponovno smo sagradili ponos župljana, župnu crkvu Svih svetih u Zdencima. U ovim teškim recesijskim vremenima projekt se doima i većim jer je bilo potrebno mnogo truda mnogo drugih dobrih ljudi, kako bi se realizirao. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u gradnji ovog prekrasnog sakralnog objekta, a posebno se želim zahvaliti vjernicima koji redovito dolaze na svetu misu, na njihovoj predanosti na kojima grade živu crkvu. Nadam se da će ova Župna crkva biti stijena na kojoj će se izgrađivati Crkva Božja, a mi da ćemo svojim djelovanjem stremiti višim ciljevima na korist crkvene i društvene zajednice-kazao je u govoru zahvale gradonačelnik Zlatko Mađeruh.
Svečanost su uljepšali i vatrogasci, članovi folklora, te lovci i kuburaši.(RGP)


  Povratak na: Novosti