Marijino ime je putokaz naših života

U župi sv. Josipa održano još jedno Marinje, proštenje povodom svetkovine Imena Marijina koje se u župi proslavlja od 1907. godine.

Marijino ime je putokaz naših života

Sinoćnjim koncertom sastava Begini, završilo je ovogodišnje Marinje, proštenje župe sv. Josipa, koje se u grubišnopoljskoj župi od 1907. godine održava povodom današnje svetkovine Imena Marijina. Organizatori proštenja Župa sv. Josipa, Turistička zajednica grada i Grad Grubišno Polje tim su povodom pripremili brojne duhovne i svjetovne sadržaje koji su okupili brojne posjetitelje od četvrtka do jučer.
Obilježavanje Marinja počelo je u četvrtak svetom misom i otvorenjem izložbe akademskog slikara Nedeljka Tintora, koja se i u narednom razdoblju može pogledati u potkrovlju Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman.
Petak je osim svete mise donio duhovni koncert 'Mariji ususret', na kojemu su nastupili Zbor župe sv. Josipa, župni Zbor mladih, vokalni sastav Zdenčanke Češke besede Veliki i Mali Zdenci te VIS 'Susret' župe sv. Roka iz Virovitice.
Subotnji dio proslave karakterizirala je sveta misa pod šatorom u cintoru, koju je predvodio biskupov tajnik i generalni vikar katedralne župe sv. Terezije Avilske u Bjelovaru Dejan Fortuna, u koncelebraciji domaćina preč. Većeslava Magića, ivanovselskog župnika Marija Brezaka i upravitelja župe Velika Trnovitica Krunoslava Brunovića. Nakon mise održana je tradicionalna procesija, kojom je kip Blažene Djevice Marije pronijet gradskim ulicama. Puk se nakon procesije mogao zabaviti uz tamburaški sastav, jelo i piće.
U nedjelju, središnjega dana Marinja, svečanu svetu misu u cintoru je predvodio bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.-Budimo oni koji će živjeti kršćanski, svoje ime ponosno nositi i zazivati Marijino ime koje će nam značiti putokaz naših života. Neka nas prati Marijin zagovor i nek' njeno ime bdije nad ovom župom, nad svima nama danas okupljenima, nad našom dragom domovinom i svakim čovjekom koji u njoj živi. Nek' bdije nad cijelim svijetom da se u njega vrati mir i da ljudi u njemu mogu živjeti dostojno čovjeka i kršćanina-poručio je između ostaloga biskup. Liturgijsko pjevanje središnje svete mise, koju su uz biskupa koncelebrirali preč. Magić i vlč. Brezak, predvodili su članovi riječke Zajednice Omnia deo. Naime, član te zajednice odnedavna je naš mladi župljanin Matija Novak. Dobrodošlicu i prigodne riječi te dar pažnje biskupu je uputio i uručio gradonačelnik Zlatko Mađeruh.U poslijepodnevnim satima prije nastupa sastava Begini održana je takozvana Otvorena pozornica, odnosno program na kojemu su nastupili članovi Češke besede Velikih i Malih Zdenaca, Zajednice Mađara Grada Grubišnoga Folklornoga ansambla i Mažoretkinje Grada Grubišnoga Polja. Michael Palijan


  Povratak na: Novosti