Održana komemoracija u sjećanje na sve stradale u Ivanovu Selu

28. godišnjica stravičnoga pokolja civila i branitelja u grubišnopoljskom naselju

Održana komemoracija u sjećanje na sve stradale u Ivanovu Selu

U subotu je u grubišnopoljskom naselju Ivanovu Selu obilježena tužna 28. godišnjica stravičnoga pokolja koji su ondje 21. rujna 1991. godine počinili srbočetnici. Naime, toga je dana srušen most na potoku Peratovici između Grubišnoga Polja i Donje Rašenice i odsječena jedina veza s Grubišnim Poljem. Pripadnici srpske paravojske, dojučerašnji susjedi mještana, tada su napali Ivanovo Selo i Gornju Rašenicu, zarobili dvadesetak muškaraca i postavili ih kao "živi zid". Pripadnici ZNG-a Daruvara uspjeli su doći preko Šuplje Lipe i Borove Kose takozvanom cestom spasa i osloboditi Ivanovo Selo. No, agresor je pri povlačenju pucao na zarobljene pri čemu je poginulo sedmero, dvanaestero je ranjeno, a jedan je zatočen. U kasnijim događajima poginulo je još 18 osoba iz toga naselja.
Tim je povodom u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova misu zadušnicu služio župnik Josip Košćak, a počast poginulima odana je komemoracijom kod spomen grobišta poginulih mještana.  Uz članove njihovih obitelji i rodbine, prijatelja i sumještana komemoraciji su bili nazočni i župan Damir Bajs, zamjenik grubišnopoljskog gradonačelnika Zlatko Pavičić, zamjenica gradonačelnika iz redova češke nacionalne manjine Ana-Maria Štruml-Tuček i drugi.
Projektom Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Grubišnoga Polja obnovljena su grobišta sahranjenih te plato spomenika i nogostup. Projekt je bio vrijedan oko 166 tisuća kuna, pri čemu je 60 posto investicije sufinancirala Bjelovarsko-bilogorska županija, a 40 posto Grad Grubišno Polje. (RGP)


  Povratak na: Novosti