Poskupljenje građevinskog materijala neće utjecati na dinamiku izgradnje Reciklažnog dvorišta

Čeka se odluka Vlade RH kojom je najavljena pomoć građevinskom sektoru

Poskupljenje građevinskog materijala neće utjecati na dinamiku izgradnje Reciklažnog dvorišta

Iako će poskupljenje građevinskog materijala zasigurno poskupjeti i izgradnju Reciklažnog dvorišta u Grubišnom Polju, to ne bi trebalo utjecati na dinamiku provedbe toga projekta, potvrdio je grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Naime, ubrzo nakon što su s izvođačem radova potpisani ugovori i krenuli radovi, dogodilo se poskupljenje građevinskog materijala na svjetskom, tako i hrvatskom tržištu koje uvelike povećava troškove radova. No, kako navodi gradonačelnik Mađeruh čeka se odluka Vlade kojom je najavljena pomoć građevinskom sektoru u tom pogledu.
Naime, krajem rujna na sastanku s predstavnicima građevinskog sektora iz HGK i Hrvatske udruge poslodavaca zaključeno je da će Ministarstvo gospodarstva Vladi uputiti prijedlog zaključka kojim će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto. A, kako je u slučaju projekta izgradnje Reciklažnog dvorišta oko 90 posto udio europskih sredstava, gradonačelnik Mađeruh očekuje da će u tom udjelu eventualna dodatna sredstva osigurati Vlada, ali će u udjelu u kojem sudjeluje u projektu, određen iznos novca morati osigurati i Grad Grubišno Polje. No, uvjerava gradonačelnik, projekt koji je u završnoj fazi neće doći pod upitnik.
Podsjetimo, izgradnjom i opremanjem reciklažnog dvorišta bit će stvoreni preduvjeti za povećanje stope odvojeno prikupljenog otpada, smanjenje količine otpada na odlagalištu, povećanje razine svijesti stanovništva o važnosti pravilnog odvajanja otpada, a reciklažno bi dvorište trebalo doprinijeti smanjenju divljih odlagališta. U okviru reciklažnog dvorišta bit će postavljeni spremnici za čak 26 vrsta otpada. (Michael Palijan)


  Povratak na: Novosti