Povodom Dana Grada održana Svečana sjednica Gradskog vijeća, uručena Javna priznanja

Povodom Dana  Grada održana Svečana sjednica Gradskog vijeća, uručena Javna priznanja

Grubišno Polje danas slavi svoj rođendan. Obljetnica je to završetka vojno-redarstvene operacije Otkos 10 kojom je oslobođeno okupirano područje grada i nekoliko susjednih općina, odnosno oko 300 četvornih kilometara koje su nekoliko mjeseci 1991. godine okupirali srpski odmetnici. Tim su povodom položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika hrvatskim braniteljima, nakon čega je u crkvi sv. Josipa služena sveta Misa. Predvodio ju je župnik preč. Većeslav Magić u koncelebraciji s bivšim grubišnopoljskim župnikom preč. Antunom Ćorkovićem.
Središte proslave bila je svečana sjednica Gradskoga vijeća u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman. Bila je to prilika da u nazočnosti brojnih gostiju budu pobrojana dostignuća grada u proteklih godinu dana, za čestitke gostiju, ali i za dodjelu javnih gradskih priznanja.
Predsjednik Gradskoga vijeća Ivo Martinović je podsjećajući na Domovinski rat i veliku ulogu grubišnopoljskih branitelja u slobodi grada i domovine izrazio žal što operacija Otkos 10 nikada nije priznata pripadajućom medaljom.-Mislim da o tomu više ne vrijedi ni govoriti jer puno smo puta s ove pozornice i ja i gradonačelnik i gosti o tomu govorili. Mislim da je to prošlost i treba se okrenuti budućnosti. O operaciji trebamo govoriti i svjedočiti, posebno mladima da se ne zaboravi. Dok smo mi živi sigurno se neće zaboraviti, a nadamo se i kasnije-kazao je I. Martinović. Od toga vremena do danas, kazao je, traju brojna prijateljstva, a u tom su razdoblju stvorena mnoga nova koja doprinose boljitku grada.-Grad ima veliku potporu u županijskoj i izvršnoj vlasti Republike Hrvatske, ali i saborskih zastupnika. Posebno valja zahvaliti našem zastupniku gospodinu Miri Totgergeliju koji je uvijek na raspolaganju kako gradonačelniku i svim građanima i na tomu mu veliko hvala-poručio je I. Martinović, zahvalivši i gradonačelniku na odličnoj suradnji.
Upućujući izraze počasti i poštovanja braniteljima, posebice onima koji su položili svoje živote za obranu grada i domovine, gradonačelnik Zlatko Mađeruh je pobrojao dostignuća u proteklih godinu dana. Najvažnijim je istaknuo strateški projekt eksploatacije ugljikovodika koji ima iznimnu važnost za strategiju gospodarskog razvoja dijela Hrvatske i grada i koji prirodne resurse ovog kraja stavlja u funkciju dodane vrijednosti.-Projekt je itekako velik i važan te je vrijedan 500 milijuna kuna i najveći je to projekt ikada realiziran na području naše lokalne uprave. Osim što će ojačati prihodovnu stranu proračuna, bitno je da će se uz ovaj projekt otvoriti i 14 novih radnih mjesta, a korist će imati i uslužne djelatnosti s područja našeg grada-kazao je gradonačelnik.
Naglasio je da je unatoč krizi prouzročenoj koronom i poremećajem na tržištu energenata grad osigurao bespovratne potpore malom i srednjem poduzetništvu, poljoprivredi, lovu i ribolovu te udrugama, dok je izdvajao i za programe za djecu i mlade. Financijsko stanje u lokalnoj samoupravi je stabilno usprkos znatnom porastu troškova, što omogućuje završetak, ali i nastavak brojnih investicija.-Laboratorij za analizu tla u sklopu Razvojne agencije AGRO u Grubišnom Polju je rješenjem Ministarstva poljoprivrede postao prvi ovlašteni laboratorij za analizu tla u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, izgrađeno je Reciklažno dvorište vrijedno oko pet milijuna kuna, završena modernizacija lokalne ceste Terezije Bernardete Banje-Grbavac vrijedna oko 555.000 kuna, moderniziran dio trase stare pruge vrijedan oko 866.000 kuna, obnovljen Mjesni dom Orlovac Zdenački-istaknuo je gradonačelnik.
U tijeku su 70 milijuna kuna vrijedni radovi na državnoj cesti D-5, u Ulici kralja Zvonimira, Ulici braće Radića, na nogostupu u Ulici Mate Lovraka u Velikim Zdencima. Grad je i ove godine intenzivno radio na novim projektima koji čekaju natječaje za apliciranje na fondove EU.-Dogradnja matičnog objekta Dječjeg vrtića „Tratinčica“, te izgradnja nekoliko objekata poput Centra za starije osobe u Grubišnom Polju, Rekreacijsko-turističkog kompleksa „Bara“, Vatrogasnog centra, Centra malih sportova Veliki Zdenci, igrališta na umjetnoj travi u Grubišnom Polju i rekonstrukcije Trga bana Josipa Jelačića-ističe Z. Mađeruh, zahvaljujući predsjedniku vijeća i vijećnicima, djelatnicima Gradske uprave i gradskih ustanova te županu i saborskim zastupnicima na dosadašnjoj suradnji.
Građankama i građanima Grubišnoga Polja i predstavnicima vlasti povodom Dana grada lijepe želje je uputio i župan Marko Marušić, u svoje te uime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Čestitao je čelnicima grada na svim aktivnostima kojima doprinose boljitku života građana i grada time i županije.
Na svečanoj su sjednici dodijeljena i javna priznanja. Plaketa 4. studenog 1991. godine uručena je grubišnopoljskom liječniku Mustafi Huseinu za veliki doprinos u Domovinskom ratu u oslobođenju Grada Grubišnoga Polja, Zvonku Babiću za postignute sportske rezultate državnim i međunarodnim natjecanjima, među kojima je i drugo mjesto na Europskom amaterskom prvenstvu te DVD-u Grubišno Polje za 135. godišnjicu postojanja i poseban doprinos lokalnoj zajednici. Isto priznanje pripremljeno je i za Matiju Ulbriha za naročiti uspjeh i ostvarene rezultate na natjecanjima u sviranju harmonike, no zbog obveza nije mogao prisustvovati svečanoj sjednici. Povelju Grada Grubišnoga Polja za sto puta darovanu krv dobio je dobrovoljni darivatelj Josip Nemet. Prigodno se obratio liječnik Husein, podsjećajući da je tijekom Domovinskoga rata bio na raspolaganju braniteljima kada je sa svojim timom davao sve od sebe da u najvećoj mogućoj mjeri osigura zdravstvenu zaštitu, a tu je brigu nastavio do danas. Svečanu sjednicu uveličao je zbor Zdenčanke izvedbom himne Lijepe naše, učenica Glazbene škole Brune Bjelinskog Franciska Đelekovčan muziciranjem na gitari i Marožetkinje grada Grubišnoga Polja. (mp)


  Povratak na: Novosti