Prije točno 26. godina Grubišno Polje iz općine prerastao u grad

Omogućio je to toga dana Hrvatski sabor donošenjem Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj

Prije točno 26. godina Grubišno Polje iz općine prerastao u grad

Na današnji dan prije 26 godina tadašnja općina postala je Gradom Grubišnim Poljem. Omogućio je to toga dana Hrvatski sabor donošenjem Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, koji je pet dana kasnije potvrdio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Podsjetimo, Grubišno Polje je od 1992. godine, razdvajanjem od Velikoga Grđevca postao samostalnom lokalnom samoupravom statusa općina, a 1997. godine 17. siječnja dobio je status grada.
Na čelu Grubišnoga Polja u mandatu od 1993. do 1997. godine bio je načelnik i ujedno prvi gradonačelnik grada Ivica Debić. Naime, tada kada je iznjedrena inicijativa redefiniranja statusa lokalnih samouprava pojavila se mogućnost da i Grubišno Polje zajedno s mnogim drugim jedinicama lokalne samouprave dobije status grada pa je potrebne korake za dobivanje toga statusa odradio I. Debić sa svojim suradnicima.
Gradonačelnik Zlatko Mađeruh kaže kako je status grada osigurao ostanak mnogih državnih i županijskih institucija u Grubišnom Polju. (mp)


  Povratak na: Novosti