U CIK-u otvorena izložba slika osoba s intelektualnim poteškoćama

Izložba je postavljena u organizaciji Centra za inkluziju i socijalne usluge

U CIK-u otvorena izložba slika osoba s intelektualnim poteškoćama

U organizaciji Centra za inkluziju i socijalne usluge u izložbenom prostoru Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman otvorena je zanimljiva izložba slika nazvana Apstrakcija i nadrealizam. Riječ je o izložbi slika koje su izradili korisnici toga centra, odnosno osobe s intelektualnim poteškoćama. Izloženo je tridesetak slika apstraktno-nadrealističke tematike, koje su amaterski umjetnici naslikali uz pomoć defektologinje i slikarice Valerije Jelčić, dugogodišnje suradnice Udruge za promicanje inkluzije.
Vanda Kocur Lovrić, predsjednica Centra za inkluziju i socijalne usluge Bjelovar kaže kako su primijetili da nekoliko korisnika imaju dar i smisao za umjetnost te su pokušali dalje razvijati njihove sposobnosti, ponajprije kroz likovne radionice u suradnji s Valerijom Jelčić. Radionice su rezultirale izložbom, a ravnateljica se nada da će se pretvoriti u višegodišnji stalni projekt. Izložba je krenula iz Zagreba i obišla je mnogo gradova u Hrvatskoj poput Bjelovara budući da je nekoliko osoba iz bjelovarskih zajednica sudjelovalo u projektu pa je stigla u Grubišno Polje. No, valja posebno istaknuti da su nakon premijernog izlaganja u Zagrebu slike tjedan dana bile izložene u jednoj galeriji na venecijanskom Lidu, gdje su izložene zahvaljujući voditeljici radionica Valeriji Jelčić, koja kaže da je to najveći uspjeh izložbe.
Voditeljica likovnih radionica je sliku s motivom Venecije darovala grubišnopoljskom gradonačelniku Zlatku Mađeruhu, koji je izložbu i otvorio.-Čestitam vam na trudu i radu i svemu što činite proteklih 15 godina koliko djelujete u našem gradu. Grad je uvijek davao podršku vašem projektu i programu i to će činiti i ubuduće za sve vaše korisnike koji su građani našega grada-kazao je gradonačelnik.
Svi koji to žele u naredno vrijeme izložbu mogu pogledati u radno vrijeme Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, a nakon Grubišnoga Polja izložba će se obići Veliku Gorivu, ponovno Zagreb, pa potom Osijek i Slavonski Brod. (mp)


  Povratak na: Novosti